Нападки срещу членството на България в ЕС и НАТО, срещу нейните управници и най-вече президента Росен Плевнелиев, носталгия по съветските времена и внушения, че след 1989 г. българите са предали братята си от Русия.

Това се съдържа във филм, излъчен по московския канал ТВЦ. Той носи красноречивото заглавие "Братозаместване". Явно се има предвид, че България е сменила предишния си брат - СССР, с нов в лицето на Запада.

 

 

Филмът е посветен на предстоящите президентски избори у нас.

Той започва с архивни кадри от митинги на СДС през 90-те г. и скандиранията "Кой не скача, е червен!"

"Така, почти 20 години преди Киев, скачаше София", заявява журналистката Вера Кузмина.

Тя допълва, че България извършила декомунизация, влязла в НАТО и ЕС, но след това кой знае защо започнала с надежда да гледа в обратна посока - на изток.

Показано е и взривяването на мавзолея на Георги Димитров през 1999 г. с допълнението, че след унищожаването му той се е превърнал в символ на рухналите надежди.

Немалко място е отделено на разкази на българи колко мизерно се живее в ЕС и колко много сме изгубили, като сме спрели да изнасяме зеленчуци, алкохол и цигари за руския пазар. Екипът на ТВЦ е разговарял с кмета на Първомай Ангел Папазов, който се жалва, че заради санкциите на ЕС сега от града му не могат да бъдат изнасяни ябълки за Русия.

"Тодор Живков умря и всички ние умряхме." Това според ТВЦ заявил пенсионер на име Георги Георгиев от неназовано село край Мездра. Следват архивни кадри с бившия Първи и Леонид Брежнев.

Авторите разговарят с кандидат-президентите Красимир Каракачанов от "Обединени патриоти" и Пламен Пасков (независим), както и с кандидатката за вицепрезидент от БСП Илияна Йотова. Събеседници на ТВЦ са също Андрей Райчев, Румен Овчаров и други.

Повечето интервюирани критикуват българското правителството за спирането на трите руски енергийни проекта от времето на президента Георги Първанов.

Илияна Йотова казва, че е категорично за вдигане на санкциите срещу Русия. Авторите допълват обаче, че не е последвал конкретен отговор от нейна страна на въпроса дали ще признае Крим за руски или ще отмени визите за руснаците.

Румен Радев пък е обявен за най-добрия европейски летец. но се припомня, че съвсем доскоро той е бил генерал от НАТО. И никой не е отменял засега членството ни нито в пакта, нито в ЕС.

Журналистите са интервюирали и бившия ни посланик в Москва Илиян Василев. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Това интервю обаче изобщо не се появява във филма. Той смята, че причина са неудобните за Москва факти и тези.

Става дума и за паметника на Съветската армия. Пред него активистът от "Протестна мрежа" Асен Генов заявява, че там не са погребани съветски войници, защото никой не е загинал. Възможно било само някой войник да е умрял от пиене.

Отново се включва Андрей Райчев, който заявява, че боядисването на фигурите от паметника като герои от комикси е „красиво“.

София е изпъстрена със свастики, изрисувани от футболни фенове, твърдят още авторите, като показват няколко кадъра с пречупени кръстове. Столицата ни е неосветена, а пътищата са в плачевно състояние.

Показани са архивни кадри от митинг от връх Шипка, на който хората освиркват премиера Бойко Борисов. Следва шествие срещу "агресорите от НАТО", организирано от русофили в София, развяващи знамена на сепаратистките Донецка и Луганска републики в Украйна.

Репортажът завършва в Пловдив с кадри от паметника на Альоша. Пред него местни активистки казват, че ще се събират там, "докато има дружба със СССР".

Заключителните думи от филма са следните:

"Има и друга България и все още това е по-голямата й част. Това е мнозинството, на което по всички европейски демократични канони трябва да принадлежи властта. Именно за тази демокрация е воювал Альоша. Той честно си е свършил работата. Сега е наш ред – да помогнем на тези, които действително се смятат за наши братя, а не се опитват да се харесат на онези, които вече са сменили братята си."