Военни от НАТО ще правят учения в Черна гора, докато по същото време руски и беларуски войници ще тренират с местните в съседна Сърбия, съобщи ЕйБиСи.

Първи започнаха войниците от Алианса - в понеделник. 680 невъоръжени лица от 7 държави членки и 10 партньорски страни ще участват в упражнения за борба с наводнения и химически атаки.

150 въоръжени руски парашутисти, 50 души летателен персонал и 3 транспортни самолета започват днес 13-дневни военни игри под името "Славянското Братство 2016". Към тях се присъединяват беларуски и сръбски военни.

Тази година се навърши десетилетие, от както Черна гора се отдели от Сърбия с референдум, като за този период двете държави заеха различни позиции по оста НАТО-Русия. Черна гора кандидатства член на Алианса, докато сърбите са партньор, но едновременно с това провеждат често военни учения с Русия, а в международния диалог демонстрират военен неутралитет. Сръбската прогресивна партия на премиера Александър Вучич иска ускоряване на присъединяването към ЕС, но същевременно желае да запази приятелски диалог с Русия. Опозицията в страната обаче е изцяло проруска.

Сърбия е провеждала упражнения и със западни съюзници, но никога досега с толкова персонал или с чужди войници и екипировка на своя земя.

Черна гора обвини Русия миналия месец в опит за преврат по време на изборите, който да свали прозападното правителство заради желанието му за членство на страната в НАТО. Двадесет сърби бяха арестувани в страната по време на вота под подозрение, че са организирали преврата, а сръбските власти са депортирали неизвестен брой руски агенти от своя територия.