Руското здравно министерство обяви, че степента на заразяване с ХИВ в Екатеринбург е достигнала епидемични нива.

Татяна Савинова, първи зам.-началник на здравеопазването в града, заяви днес, че 1,8% от жителите са заразени с вируса, причиняващ СПИН. Според експертите, реалната цифра е по-висока, тъй като не всички болни търсят лекарска помощ.

Градът е четвърти по големина в страната с 1,4 милиона жители. 

Наскоро официалният брой регистирани с вируса на ХИВ в Русия мина 1 000 000 души, с 300 хил. повече от 2012 г. Тогава обаче ръководителят на федералния център по СПИН Вадим Покровски заяви пред Ройтерс, че реалната цифра вероятно е около 1,5 милиона души. Според него мерките, взимани досега, явно са неефективни и скоро може проблемът да прерасне в епидемия на национално ниво.

Според международните организации, основна причина за скока са лошото ниво на образованието във връзка със секса и наркотиците в училище, както и социалната стигма към лицата, инжектиращи наркотици венозно, които са най-рисковата група. За разлика от Запада, в Русия не се гледа с добро око на програмите за обмен на игли и спринцовки. Те дори спряха започналите в Крим програми след анексирането на украинската територия. Там мерките бяха довели на значителен спад на заразите, предаващи се по този начин.