Боно е в годишния списък „Жена на годината“ на списание „Гламър“. От изданието посочиха, че фронтменът на U2 е първият мъж в историята на класацията, благодарение на неговата ангажираност в подкрепа на правата на жените.

Самият Боно обаче обяви, че не е сигурен, че го заслужава, но битката за полово равенство не може да бъде спечелена преди „мъж да попадне сред жените“, пише Би Би Си. Заедно с певеца в списъка са още Гуен Стефани, актрисата Зендая и олимпийската гимнастичка Симон Байлс.

Боно коментира, че е „признателен“ за оказаната му чест и че мъжете са „до голяма степен отговорни за проблема, така че трябва да участват в разрешаването му“. Не толкова благосклонни обаче са в социалните мрежи, където ходът на „Гламър“ събира доста критики.

„Дали списание „Гламър“ е наясно, че да присъди на Боно Жена на годината в опит да отмени патриархалността подкопава целия смисъл на наградата?“, пита в Туитър комедийният сценарист Тревън Фрий.

„Боно е Жена на годината. За да сме честни, сред само 3,7 милиарда жена сигурно е било трудно да се намери достойна“, коментира потребителка на име Стефани Пийт.

Отговорният редактор на „Гламър“ Синди Лийв обясни, че от години се обсъжда включването на мъж в списъка за отличието – досега обаче това винаги е било отхвърляно. Тя обаче добавя, че „е започнало да изглежда като изостанал начин да се осмислят нещата“.

Признанието към Боно идва след като той започна движението „Бедността е сексистка“ миналата година. Това изтъква журналистката от Си Ен Ен Кристиан Аманпур, която подкрепя решението на „Гламър“ с пояснението, че фронтменът на U2 ясно показва, че силните мъже могат и трябва да се заемат с тези дълбоко вкоренени в обществото проблеми.

Сред останалите в списъка „Жена на годината“ са основателки на движението „Черният живот има смисъл“, френският финансов министър Кристин Лагард, Надя Мурад, избягала от Ислямска държава, и модната дизайнерка Миуча Прада.

"Площад Славейков"