Сезонът за Григор Димитров на сингъл приключи със загуба от №1 в света Новак Джокович на турнира от серията "Мастърс 1000" в парижката зала "Берси" - 6:4, 2:6, 3:6.

Този е последният турнир за Гришо за годината, предстои му кратка почивка, преди да започне подготовка за 2017-а. Все пак днешният мач не бе последният официален за Димитров за 2016-а - във френската столица той продължава на двойки, където вчера с пакистанеца Айсам Куреши постигнаха сензационна победа над един от най-добрите дуети в света.

На осминафинала срещу Ноле българинът започна много добре и поведе с 1:0 сета, но желязната психика и по-високата класа на сърбина си казаха думата и той направи обрат. 

Първата ни ракета проби своя съперник за 2:1 в откриващия сет. Последва маратонски гейм, в който Ноле изравни, а преди това Димитров пропиля цели 7 геймбола. Шоуто обаче продължи с пълна сила - българинът явно бе решен да води битка и направи нов брейк за 3:2.

След това затвърди при подаването си - 4:2. Нататък двамата приятели извън корта размениха геймове, за да се стигне до 6:4 и 1:0 за Григор. Той игра много силен тенис. Може би в този момент Анди Мъри силно е стискал палци за българина, тъй като при ранно отпадане на Джокович и негов триумф в Париж на 7 ноември световната ранглиста ще има нов лидер.

Е, Новак явно няма просто така да сдаде върха и го доказа днес.

Той започна с 1:0 втория сет, а след това проби Димитров, който водеше с 40:15, но не се възползва. Последва 3:0 за сърбина и тук хасковлията прекъсна серията му. При 5:2 бе ясно накъде отиват нещата, а Джокович реши да не бави развръзката в сета, като направи нов брейк и след 6:2 доведе осминафинала до трета част.

А тя много приличаше на втората. Сервиз гейм за лидера на световния тенис, пробив, нов успешен гейм и 3:0. В тези минути сърбинът напомни за най-добрите си дни, а Гришо сякаш не вярваше, че има сили да се противопостави. Разликата с втория сет е, че при 5:2 българинът пласира своето подаване, но след това Новак Джокович не трепна и напусна корта като победител.

На четвъртфинала той ще спори с Марин Чилич. Григор за поредна година напуска парижкия турнир в тази фаза. В седем мача с Джокович той е спечелил само една победа.