Прегръдката Станишев-Местан все повече се разхлабва, а целуваката от Орлов мост официално загуби романтичния си ореол. 

Става въпрос за прегръдката и целувката, които двамата лидери си размениха на трибуната при съвместен митинг в подкрепа на правителството в края на миналата година в София. Тогава Станишев, от името на Столетницата, се извини на турското население за Възродителния процес.

След като в рамките на два дни партньорите в управлението, си размениха многократно удари под кръста с изненадващи едни за други искания за предсрочен вот и за въвеждане на задължително гласуване, надцакването продължи и по линия на Агенция "Митници". Бе възкресен отново и Възродителният процес.

Днес стана ясно, че седем депутати от "Коалиция за България" са подкрепили в парламентарната комисия по правата на човека старото предложение на "Атака" за отмяна на декларацията, с която 41-вото Народно събрание осъди Възродителния процес.  

Въпреки че искането на националистите все пак е било отхвърлено, защото гласовете "против" на народните избраници от ГЕРБ и от ДПС са надделели, самият факт, че червените са били "за" вбеси днес лидера на ДПС Лютви Местан.

"Това е абсолютно скандално и неприемливо за нас гласуване на депутати от левицата", коментира той в парламента и поиска червеното ръководството да се разграничи от тези депутати:

"Надявам се ръководството на БСП да преосмисли позицията на тези 7 народни представители, членове на Комисията за правата на човека. Ние нямаме нужда от преднамерено етнизиране на ситуацията, за да разчитаме на консолидирана подкрепа на избирателите си".

"Ако обаче позицията на ръководството на БСП е в подкрепа на гласуването на седемте народни представители, тогава пред нас ще възникне още по-драматичният въпрос - за какво става въпрос, какво се е случило на Орлов мост", заключи лидерът на движението.

Седмината "съгрешили" са: Георги Анастасов, Георги Гьоков, Йорданка Йорданова, Маргарита Стоилова, Милка Христова, Станислав Владимиров и Тодор Радулов. До момента няма индикации, че БСП ще заеме позиция, ще ги накаже или ще се разграничи от тях.

Възкресението на Възродителния процес обаче не бе единствената спорна точка днес.

От пресцентъра на левицата разпратиха кратко становище по предложението на ДПС да се слеят националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници".

"Тази идея е предписание на Световната банка и изисква една дългосрочна реформа. Съгласни сме с позицията на министър Чобанов (финансовият Петър Чобанов), че за целта е необходимо постигане на обществено съгласие. В настоящата политическа ситуация, подобна идея и дългосрочна реформа не може да бъде реализирана и БСП няма да подкрепи нейното стартиране", се посочва в позицията на левицата, с което де факто тя отказва да подкрепи движението в предложението й.