13 са обвиняемите митничари от митнически пункт „Лесово” към момента, след като прокуратурата ГДБОП и ДАНС блокираха пункта преди два дни.

Шестима вече са с мерки за неотклонение "парична гаранция" от по 3000 лв., а за седмина е постановено прокурорско задържане до 72 часа. Специализираната прокуратура ще внесе искания за вземане на най-тежка мярка - постоянен арест на последните, поясни днес на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БГНЕС.

От думите на Арнаудова стана ясно, че има досъдебно производство за организирана престъпна група за подкупи, състояща се от митнически служители.

"В рамките на интензивните действия от 2 ноември на територията на „Лесово”, Ямбол и Бургас са извършени над 100 процесуално-следствени действия - претърсвания, изземвания и обиски на лица. Повече от 10 свидетели са разпитани, а разпитите продължават и към този час. Сред тях има и анонимни свидетели - каза тя. - В операцията са използвани СРС.

Разпитите на шофьорите, от които са били получавани подкупите, са проведени основно в Ямбол и Бургас", поясни Арнаудова.

По-рано днес пред БНТ шефката на Агенция "Митници" Розалия Димитрова пък обяви, че е "и изненадана и не съвсем изненадана" от случилото се на "Лесово".

"Преди 2 години имаше същата акция там, а преди месец на "Капитан Андреево". Считах, че тези служители няма да продължават с подобни корупционни действия. Подкрепяме акциите и считаме, че те могат да имат превантивен ефект, но вероятно е необходимо време за промяна", заяви Димитрова, която наследи на поста починалия Ваньо Танов.

Тя изрази надежда, че това няма да е последната акция. Шефката се надява служителите да получат осъдителни присъди.