За Кремъл в Сирия загиват руски войници призраци, смъртта им се държи в пълна секретност, съобщават кореспондентите на Ройтерс Мария Цветкова и Антон Зверев.

В репортажа си от град Толиати, Самарска област, журналистите твърдят, че от началото на годината са загинали близо сто руски войници от  поделение, подкрепящо войската на Асад.

Изброяват се и примери. На 3 февруари при престрелка с бунтовници край Алепо е загинал 38-годишният Максим Колганов. На 9 март същото военно поделение се сражава в близост до Палмира. Тежко ранен е 38-годишният Сергей Морозов, който издъхва на път за болница.

Сергей Морозов.

На семействата на двамата загинали руснаци, които са от Южна Русия, са били изпратени техните отличия, получени посмъртно – Орден за мъжество. Указите носят подписа на президента Владимир Путин, съобщават Цветкова и Зверев, като твърдят, че лично са видели ордените. Според тяхно проучване официалната версия била, че Колганов и Морозов се намирали в Сирия по силата на частни договори.

“В действителност те са се числели към армията, която Кремъл тайно разполага в Сирия”, посочват кореспондентите на Ройтерс и добавят: “Не е дадена гласност на гибелта на Колганов, на Морозов и други с тяхната съдба. Техните близки твърдят, че са им съобщили пестелива информация и са им наредили да не говорят нищо по темата.”

Журналистите са се натъкнали на един случай – семейство на загинал в Сирия руски войник е получило като компенсация 100 000 долара.

Москва категорично отрича руски военнослужащи да участват в сухопътни атаки в Сирия, припомня Ройтерс.

Според някои източници руските войници заминавали за Сирия с  договори като наемници на частни компании, а не като бойци на редовната руска армия. Те обаче координирали действията си с руските въоръжени сили, а в родината си получавали привилегии, каквито се полагат единствено на военнослужащи.

“Те летят за Сирия на борда на руски военни самолети, които се приземяват в руски бази. На ранените се оказва медицинска помощ в болници, където могат да се лекуват единствено руски военни. Получават и държавни отличия”, заявил пред кореспондентите на Ройтерс осведомен, чието име по обясними причини не се съобщава.

“По думите на трима свидетели, които лично са познавали Морозов и Колганов, и двамата са воювали в Източна Украйна и то в същото военно поделение, което по-късно е било предислоцирано в Сирия. Според един източник военен командир им е бил човек с боен псевдоним Вагнер, който впоследствие се оказва един от командирите на руските наемници в Сирия”, се посочва в репортажа на Ройтерс.

Цитират се и двама другари по оръжие на Вагнер. Според тях през 2013 г. той е заминал като наемник в Сирия, а впоследствие е станал командир на сформирана от него руска бойна група в Източна Украйна. След това отново се отправил за Сирия, когато през септември 2015 г. започва  руската военна интервенция.

По данни на Ройтерс приживе Морозов първо е бил съветник на руския депутат Михаил Дегтярев. Самият той заявил за агенцията, че Морозов му е бил приятел и е паднал в битка за Палмира.

Според друг източник Морозов бил разочарован в родината си, дори отказал да развива бизнес и предпочел да се присъедини към военното поделение на Вагнер в Сирия.

“Лекар от руската Военна болница заяви за Ройтерс, че ранените в Сирия се евакуират в Русия с военни транспортни самолети и ги лекуват във военни болници. Лекарят, който даде интервю при условие за анонимност, тъй като се опасява от уволнение, заяви, че лично е лекувал ранени в Сирия, представени като частни наемници, но от разтовори с тях истинската им роля ставала очевидна”, пише Ройтерс.

Колганов пък никога не е съобщавал на близките си къде се намира. Семейството му получило доказателство за неговото местопребиваване в Сирия едва след гибелта му – сирийски печат в паспорта.

“Този, който е съобщил на семейството по телефона за смъртта му, както и онзи, който е предал на близките трупа от моргата в Ростов, не са обяснили къде е бил убит и на кого е служил. Роднините заявиха, че хората, с които са общували, не са съобщили имената си и са им наредили да не раговарят с журналисти”, се посочва в репортажа на Ройтерс.