Вече има един Владимир вътре в Кремъл и един отвън. В петък Владимир Путин  откри 17-метрова статуя на княз Владимир Велики с призив руснаците да се обединят, за да се изправят срещу външните заплахи – както съименникът му е направил хилядолетие по-рано, разказа „Гардиън“.

Монументът на Владимир Велики, владетелят на Киевска Рус от Х век, покръстил народа си, създаде противоречия не само с размера си, но и в политически план – и Русия, и Украйна приемат княза за основател на държавата си. Смята се, че Владимир е имал няколко съпруги и стотици наложници, но владетелят е най-известен с приемането на православното християнство през 988 г.

„Той положи моралните основи, на които лежат и животите ни днес – каза Путин на церемонията по откриването. – Той е източникът на силния морал, солидарност и единство, помогнали на предшествениците ни да преодолеят трудностите и да побеждават в името на отечеството, правейки го по-могъщо и по-велико с всяко следващо поколение. Днес е наш дълг да се изправим заедно срещу съвременните предизвикателства и заплахи, като използваме своето духовно наследство, безценни традиции и единство, за да се движим напред и да продължаваме своята хилядолетна история.“

Руският президент Владимир Путин с премиера Дмитрий Медведев
Руският президент Владимир Путин с премиера Дмитрий Медведев

Първоначално статуята на княз Владимир трябваше да бъде поставена върху платформа на Воробьовските хълмове, гледаща отвисоко към Москва. После се появиха намеренията монументът да бъде издигнат на площад „Лубянка“ срещу щаба на Федералната служба за сигурност, където някога се е извисявала статуята на страховития Феликс Дзержински.

Сега по време на речите на церемонията нито Путин, нито патриархът на Руската православна църква използваха названието „Киев“, въпреки че духовният глава намекна, че наследниците на Владимир живеят в много страни и „е лошо когато децата забравят, че имат един и същи баща“.

Путин заедно с руския патриарх Кирил.
Паметникът в цял ръст.
Руският президент се опитва да види колко е висок монументът.

Руската държавна телевизия описа статуята в Москва като „първия монумент на Владимир Велики“, пренебрегвайки факта, че такъв вече има в украинската столица.

Статуята на княз Владимир Велики на фона на Кремъския дворец

"Площад Славейков"