Прокуратурата е образувала осем досъдебни производства, свързани с изборите за президент и вицепрезидент и с Националния референдум. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Против политическите права на гражданите са образувани четири досъдебни производства и четири за документи с невярно съдържание. След сигнали за престъпления против политическите права са образувани 55 предварителни проверки, от които 34 са приключили с постановления за отказ да се образува досъдебно производство. По останалите 21 преписки предварителните проверки продължават.

Досега в ЦИК са получени 76 жалби, свързани с изборите за президент и за участие в националния референдум, съобщиха Камелия Нейкова и Александър Андреев, говорители и членове на Централната избирателна комисия.Сигналите са свързани с началото на изборния ден и с организацията на дейността на избирателните комисии. Има и такива за даването на бюлетини за избори за президент и национален референдум.

Нейкова припомни, че избирателите, когато влязат в кабината, гласуват и за изборите, и за референдума на едно място. Те не трябва да бъдат разделяни в две отделни кабини. Подобни случаи е имало, но те са установени и са дадени указания

Секционните избирателни комисии трябва да предоставят бюлетините за гласуване, както за изборите, така и за референдума. Бюлетина за избори или референдума не се предоставя, само ако самият избирател изрично откаже да гласува в един от двата избора.

Към момента гласуването и на територията на район "Младост", където се гласува и за кмет, протича нормално и спокойно, посочиха още от ЦИК. В Турция и по-конкретно в Бурса е имало сигнал за нарушение, при което избирателите са разговаряли на турски език в изборните секции. Вече е сезирана прокуратурата.

Ако не гласувате за президент и пропуснете и следващия вот за президент, то на третите такива избори ще бъдете заличени от избирателните списъци. Това е единствената санкция за т.нар. задължително гласуване.

Избиратели от цял жилищен блок във Варна в кв. "Максуда" твърдят, че не могат да открият имената си в избирателните списъци за изборите за президент и референдум, съобщи БНТ. Обичайните списъци за разпределение на хората по секции липсвали на входа на училището, където по принцип те са гласували досега. Избирателите са обиколили училището, по етажите му и след като не са намерили адреса си в списъците, са се отказали да гласуват. От ЦИК са обяснили на хората, че трябва да подадат декларация до общината, за което обаче избирателите нямат време.