Група „националисти от Русия“ са планирали убийството на черногорския министър-председател Мило Джуканович в деня на парламентарните избори на 16 октомври, потвърди прокуратурата на Черна гора.

По думите на спецпрокурора Миливое Катнич, цитирани от Ройтерс, организаторите на покушението са решили, че „властта в Черна гора не може да се смени чрез избори, затова трябвало да бъде свалена със сила. Целта на смяната била на власт да дойде една от опозиционните партии, която няма да допусне членство на страната в НАТО. 

В заговора са участвали лица от Русия, Сърбия и Черна гора. Покушението е било планирано за 23 ч на 16 октомври - със снайпер.

На 16 октомври в Черна гора се проведоха парламентарни избори. Най-много гласове получи Демократическата партия на социалистите на премиера Мило Джуканович.

Дни след изборите сръбско издание съобщи, че от Сърбия са депортирани група руски граждани, заподозрени в съучастие за подготовката на терористичен акт в Черна гора в деня на парламентарните избори. По същата причина в Черна гора са били задържани 20 сръбски граждани.

Премиерът на Сърбия е заявил, че има още няколко групи, които „действали в координация с чужденците“.