"Не съм тук да осигурявам гласове. Съжалявам, тези 213 000 души, които ме подкрепиха, до един са гласували с ясното съзнание защо - заради ясната европейската и демократична ориентация. Аз ще се срещна с г-жа Цецка Цачева, както тя трябва да се срещне с всички избиратели, с които може. Божидар Лукарски и Меглена Кунева не е нужно да бъдат убеждавани - те са част от правителството. Г-жа Цачева трябва да говори с избирателите на Реформаторския блок - тях да убеждава, не с неговите лидери"

Така кандидатът за президент на десницата Трайчо Трайков обясни пред Нова тв позицията си за втория президентски тур в неделя. На въпрос как си обяснява, че веднага след първия тур Цачева се е прегърнала част от тезите му в кампанията - за проевропейската политика, за съдебна реформа и конституционни промени и т.н.

"Това е важно. Късно е, но е и важно", заяви Трайков и добави, че е важно, колкото и да се неглижираше в кампанията ролятата на президента.

"Ако президентите се избираха с гласовете на коалиционните партньори в правителството, сигурно това щеше да пише в конституцията - събират се коалиционните партньори и избират президент. Ама не пише това, нито че се избира от най-голямата партия. Пише обаче, че президентът се избира мажоритарно от всички български граждани", обясни Трайков.

Затова добави, че подкрепилите го избиратели "не са стадо, което може да бъде подкарано в една или друга посока". По думите на Трайков пред десните хора и пред него самия има два варианта и ги изброи:

"За мен лично ген. Румен Радев не е вариант. Остават обаче два варианта - да остана вкъщи или да гласувам за другия кандидат. Затова са дните до балотажа. Г-жа Цачева започна да се вглежда в темите, които са важни."