"Имаме основание да чуем гласа на гражданите. Има недоволство и то се изразява в подкрепата на ген. Радев. Искам да ви уверя, че много добре разчитаме тези сигнали, даваме си сметка. Очевидно това е протестен вот към управляващото мнозинство".

Това заяви вицепремиерката и министърка на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод резултатите от първия тур на президентските избори, на който кандидатурата на ГЕРБ Цецка Цачева остана втора след подкрепения от БСП ген. Румен Радев.

Предстои да видим на втория тур дали това гласуване е било знак или е доста по-дълбок и категоричен процес, допълни Бъчварова. Според нея е възможна промяна на резултатите, защото може да има по-висока активност предстоящата неделя.

Признанията на Бъчварова са в контраст с вчерашното изказване на Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Пред bTV той посочи като причина за резултатите, че избирателите на ГЕРБ "малко подценили изборите", а печелившите от първия тур са "Обединените партиоти" и Веселин Марешки.

"Ако има оставка на правителството, това ще е най-високото ниво на поемане на отговорност. Надявам се уклонът към ген. Радев да не е заради ксенофобия и нагнетени страхове", коментира Бъчварова. И допълни, че като социолог е очаквала такъв резултат, защото при увеличаване на избирателната активност пластовете се разместват.

На днешния професионален празник на служителите на МВР вицепремиерката отчете, че полицията се е справила изключително добре с организацията на изборите и те са протекли при спокойна атмосфера. Сигналите и случаите, по които трябваше да реагираме, бяха изключително малко – само 5 на брой. Два от тях са в Кулата, другите са единични в райони, в които е установено, че някой се опитва да купува гласове, каза тя пред репортери.

По думите й малко от получените сигнали на откритата линия касаят правомощията на МВР. Повечето случаи се отнасяли за нарушение на политическите права на гражданите.