Идния март Европа ще положи основите на свой отбранителен съюз, който взаимно ще се допълва с НАТО и ще увеличи международната ѝ тежест. Това обяви днес ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

"До идния март се надявам, че можем да съобщим в Рим голяма стъпка напред към Съюз за отбрана и сигурност", каза тя на конференция на Европейската отбранителна агенция в Брюксел.

През март 2017 г. се навършват 60 г. от подписването на Римския договор, който слага начало на това, което е днес Европейският съюз. Италианската столица ще е домакин на тържествата за годишнината.

Могерини припомни, че "отците основатели" на обединена Европа са я виждали като икономическа общност и като отбранителна общност, но тя се е развила предимно в първата посока.

Днешният свят обаче е различен, посочи Могерини.

"В днешния свят смятам, че сигурността е по-важна дори отколкото по времето на Студената война. Ние, европейците, трябва да намерим нашия собствен път към сигурността", каза Могерини.

"Никоя от нашите държави членки, нито една, дори най-големите, не се достатъчно големи в днешния свят", добави тя.

ЕС възобнови дебата за обща отбрана след британския референдум за напускане на ЕС. Обединеното кралство досега налагаше вето върху нейното развитие. Тази инициатива получава нов импулс от избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ предвид намеренията му да намали американския ангажимент към сигурността на Европа.

"Да се грижим повече за сигурността на нашия регион е в наш собствен интерес, а не защото някой друг го иска", каза Могерини.

Междувременно днес Европейската служба за външно действие потвърди, че Могерини е поканила европейските външни министри на работна вечеря в неделя вечер, където темата ще бъде значението за Европа на избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. За понеделник е насрочен редовен Съвет по външни работи.  

Европейската комисия обеща до края на годината да предложи създаването на европейски фонд за финансиране на изследванията в областта на отбранителната индустрия. 

Десетки граждани протестираха срещу използване на еврофондове за отбранителни цели. 

Срещу това намерение днес край сградата на Комисията протестираха няколко десетки пацифисти, заради които полицията блокира целия район.

Говорителка на Комисията опроверга твърденията им в листовка, че ЕС възнамерява да субсидира отбранителните индустрии на страните-членки с 3,5 милиарда евро.

Става дума за предложение за 25 милиона евро за изследвания и развитие на технологии в тази област, които Комисията предлага на европейските законодатели за одобрение, каза говорителката.

Протестиращите пред Европейската комисия дори полегнаха пред портите й.