Укриващият се от американското правосъдие Едуард Сноудън допусна възможността новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп и руският лидер Владимир Путин да сключат сделка за екстрадирането му.

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) каза това по време на живо предаване във Фейсбук, съобщи в. "Гардиън".

"Възможно е. Би било лудост да изключим такава възможност", заяви Сноудън.

Той обаче добави, че не се страхува да бъде предаден.

"Ако ме тревожеха въпросите за личната ми сигурност, ако сигурността и бъдещето бяха единственото, което ме вълнува, все още щях да бъда на Хаваите", допълва беглецът.

Тръмп неведнъж се е изказвал положително за Русия и най-вече за Путин. Същевременно обаче той смята Сноудън за шпионин, който е нанесъл огромни щети на САЩ. През 2014 г. милиардерът припомни в профила си в туитър, че когато САЩ са били уважавана и силна страна, шпионите там са били екзекутирани.

Едуард Сноудън предаде през 2013 г. на вестниците "Вашингтон пост" и "Гардиън" секретни данни, от които стана ясно, че спецслужбите на САЩ подслушват и следят електронната поща на американците и на чуждестранните лидери. След това служителят на АНС избяга в Русия, където получи убежище.

В родината си Сноудън е заплашен от затвор до 30 години.