“Никой в Европа не приемаше сериозно, че американците ще изберат очебийно най-неподходящия за ръководител на най-могъщата държава в света. Случи се точно това и сега хората на целия континент се опитват да разберат какво означава то”, пише коментаторът Клеменс Вергин в “Ню Йорк таймс”.

“Честно казано, от гледна точка на Европа почвата под нозете на Запада вече се беше разтресла. Русия се превърна в заплаха за границите”, посочва авторът и същевременно изрежда конфликтни точки – войната в Сирия е провокирала огромна бежанска вълна, възход на десни настроения. Великобритания вече е гласувала за излизането си от Европейския съюз.

Изборът на Тръмп за президент на САЩ сам по себе си е нов стратегически риск и такъв за системата. В течение на седем десетилетия политически стабилните Съединени щати бяха маяк на демокрацията и крайгълен камък на либералния световен ред. Сега обаче САЩ избраха един демагог, който, както изглежда, има авторитарен уклон”, смята Вергин и предупреждава: “Ако рухнат договореностите при международната търговия заради търговска война на администрацията на Тръмп с Китай, Мексико или Япония, икономическите последствия ще се усетят и от другата страна на Атлантика. Европейските правителства не разпологат нито с парични ресурси, нито с доверието на гражданите, за да преживеят поредната рецесия.”

Авторът сравнява подхода на Тръмп към НАТО с “междуконтинентална ракета”. Според Вергин многократните намеци на Тръмп, че при негово управление САЩ няма да се притекат на помощ в защита на прибалтийските държави, освен ако не ореват света, то това е явна покана към русия президент Владимир Путин за намеса.

“Мнозина се опасяват, че Тръмп ще прояви готовност да сключи огромна сделка с Москва за поделяне на света в сфери на влияние”, се посочва още в коментара.

Сега, когато предпочитаният от Путин кандидат е победил на президентските избори в САЩ, първото нещо, което ще направи руският президент, е да насочи взор към две жени в Европа. Той иска Марин льо Пен идната пролет да стане президентка на Франция. Наред с това Русия се надява германската канцлерка Ангела Меркел да се провали на парламентарните избори есента на 2017 г., разсъждава Вергин.

“Европейците с тревога ще наблюдават дали действително новият американски президент ще се окаже “полезния идиот” на Путин и наистина ли ще действа съобразно програмата, обявена в хода на предизборната кампания. Казано с други думи – действително ли Тръмп ще сложи край на Запада като такъв, какъвто го познаваме”, заключава коментарът в “Ню Йорк таймс”.