Гражданският съвет на Реформаторския блок се разграничи от опитите за преподписване на учредителното споразумение на коалицията. Днес от РБ обявиха нов предизборен проект. На пресконференция лидерът на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева съобщи, че блокът е отворен за присъединяването на дясно мислещи граждани, "включително и от ДСБ". Декларирането на подкрепа ще става с подпис, като вече такъв е поставил бившият министър на образованието Тодор Танев, който беше в гражданския съвет на РБ.

Ето какво се казва в деклрацията на съвета:

"Декларация на Гражданския съвет на РБ

Гражданският съвет, в това число и народните представители от него, категорично се разграничава от опитите на някои от партиите и отделни частни лица да "преподпишат" учредителното споразумение за Реформаторски блок, без участието на всички участници в блока. Ясно е, че преподписване на Учредителното споразумение за РБ може да се направи само от ВСИЧКИ страни по него. Подписаният от част от тях и някои частни лица "документ" по никакъв начин не може да замести разписания в Учредителното споразумение на РБ Съюзен конгрес, чието провеждане именно тези партии провалиха и който конгрес трябваше при условия на публичност и прозрачност да създаде обединения траен политически субект - Политическа партия Реформаторски блок. А  не поредната партийно-квотна коалиция за разпределение на назначения и облаги от властта и заблуда на реформаторски настроените граждани.

В представителната демокрация е много важно КОЙ кого представлява. Затова и в политиката няма категория "частни лица", ангажирали се в лично качество. Гражданският съвет не е оторизирал никого и смята участието на негов член, чийто подпис стои под Учредителното споразумение на РБ за дълбоко неморален акт и предателство към ценностите на демокрацията и доверието на избирателите.
В тези трудни и важни за бъдещото на страната ни дни, когато е налице поредният опит за подмяна на волята на гражданите за реформи; когато се поставя на карта европейската ориентация и бъдещето на децата ни; когато върви в ход нов опит за пълна реставрация на модела БСП - ДПС - КОЙ, чрез едно непознато и силно лустросано  лице на олигархията смятаме за дълг на всички граждани, в това число и членовете на ГС да казват истината и да изобличават лъжата. Не може участието във властта да е самоцел и на всяка цена, затова се разграничаваме от всякакъв опит да се замесва ГС, нашите имена и достойнство с останките на РБ.

По отношението им към облагите от властта ще ги познаете!

Граждански съвет"