Поредица от трусове разтърсваха днес Нова Зеландия, като най-силният - 7,9 по Рихтер, предизвика и цунами, съобщават световните агенции. 

Двама са убити при срутване на къща в провинцията, съобщи източник на Клуб Z. Много постройки са разрушени. В страната са затворени университетите, множество училища, отложени са и състезанията по крикет в столицата Уелингтън

Земетресението е с епицентър на 61 км североизточно от град Амбърли, 97 североизточно от Крайстчърч, и на цели 208 км от Уелингтън. Дълбочината на труса първоначално бе съобщена на плитките 10 км, но по-късно специалистите я увеличиха на 23 км. Първият трус удря около 0,02 ч местно време, или 13,02 ч българско, последван от поредица от вторични.

Цунамито удря именно Южния остров от изток - крайбрежието, на което е и Крайстчърч. В града е започнала евакуация.

Сграда рухва в Крайстчърч по време на силния трус:

За момента няма информация за жертви. Нова Зеландия е разположена на т.нар. Огнен пръстен – район с много чести земетресения и изригвания на вулкани. Около 90% от всички земетресения в света стават по неговото протежение. В резултат на това местните са свикнали на чести трусове и имат добре изработена система за реакция. Местните обаче отбелязват в социалните мрежи, че обикновено става въпрос за кратки разтърсвания, докато днешният трус е продължил необичайно дълго.

Хиляди излизат по улиците на Крайстчърч. Той е най-големият град на Южния остров, със население над 370 000 души. На островът живеят общо 1,1 млн. души. 

Въпреки счупените прозорци, изпадали керемиди, и в този случая свекли се дънери, все още няма данни за пострадали.

Макар Уелингтън да е далеч както от труса, така и от цунамито, и там са започнали евакуационни действия.

На 4 септември 2010 година градът пострада от земетресение от 7,1 степен. Жертви тогава нямаше, но щетите върху града и инфраструктурата надхвърлиха 4 млрд. новозеландски долара. През 2011 година градът даде 185 жертви при друго силно земетресение.