"Политиката, свързана със санкциите срещу Русия, е работа на правителството, но това не значи, че президентът, който представлява страната, не може да бъде активен и да търси диалог по темата и с колегите си в Европа, и с Русия. В рамките на Европа има различни гласове. Но по този въпрос ще работя тясно с правителството и с моите колеги в ЕС".

Така новоизбраният президент ген. Румен Радев отговори на журналистически въпрос какво е отношението му към санкциите срещу Москва заради Крим и ситуацията в Украйна, след като по време на кампанията се обяви за преразглеждане на сакциите и би бил активен по темата.

На позиция за преразглеждане на санкциите в началото на надпреварата беше и опонентката на Радев на втория тур Цецка Цачева.

По-късно, не на трибуната, а пред камери и микрофони, Радев отговори на въпрос за Русия и на журналист от американска медия. На английски език избраният за президент обясни, че отношението му към Русия ще е такова, каквото към всяка друга държава. И ще работи по еднакъв начин и с Вашингтон, и с Москва.

"Днес демокрацията победи апатията и страха. Въпреки блъфовете на властта за апокалипсис, вие гласувахте за промяна. Отсега е ясно едно - вотът даде отрицателна оценка на властта. Има нова политическа ситуация, в което няма нищо драматично."

Това бяха първите думи на официалната пресконференция на новоизбрания президент Румен Радев. Той започна словото си по президентски: "Уважаеми сънародници, дами и господа..."

Ген. Радев благодари не само на гласувалите за него граждани, но и на тези, които подкрепиха опонентката му от ГЕРБ Цецка Цачева. 

"Тя беше наистина достоен опонент", заяви Радев.

Той благодари и на всички, участвали в организацията на вота и тук, и зад граница. И обяви, че ще е обединител, а различията са богатство.

"Помня думите си, помня ангажиментите си и ще ги отстоявам. Продължаваме заедно", каза още Радев.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова благодари на всички избиратели.

Направи и разбивка на вота, дошъл от симпатизанти извън тези на левицата - 2% от членове на ГЕРБ блили гласували за ген. Радев – или 240 000 души, 200 000 бюлетиви дошли от симпатизантите на ДПС, 170 000 от тези на "Обединените партриоти", по около 80 000 от Рефоматорския блок и АБВ, още 120 000 от други партии.

"Това е мъдростта на народа да мисли за държавата си и да избира силен водач. Сега настъпи моментът политическите лидери да му отговорим със същата мъдрост. Между нас има един лидер, който се опитва да внушава страх и дестабилизация. Бойко Борисов сам обвърза загубата на тези избори с правителствена оставкаи е добре, че го изпълни. Поне веднъж е последователен", каза още Нинова.

Тя обаче призова лидерите на всички парламентарни формации като отговорни държавници в рамките на този парламент да се приеме Бюджет 2017-а, "за да не оставим България без бюджет". И второ - призова за разумен дебат за промяна на изборните правила, след като народът го поиска на референдум.

По отношение на подкрепата от ДПС на вота, ген. Радев също като Нинова благодари на всички, които са гласували на изборите за двойката.

"Числата са такива, че дори всички гласове на ДПС да отидат при кандидата на ГЕРБ – пак няма да им стигнат и то с много..."

След което Радев добави:

"Много ясно казах и то много пъти – като президент няма да деля хората на леви, десни, сини, червени, по техните религиозна и етническа принадлежност. Всички сме български граждани и ще работим за просперитета на България".

Попитан дали би искал с него да се съгласува номинацията на бъдеш еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, бъдешият държавен глава отговори утвърдително, ако номинацията се случва в мандата му, който започва на 22 януари.

"Ако съм в реален мандат – не само ще искам да бъда информиран, а да се търси консолидация. Няма да стоя отстрани като пасивен наблюдател. Но няма да си превишавам и правата в никакъв случай", декларира Радев.

Корнелия Нинова и новоизбраният държавен глава се разминаха частично по темата "държавник ли е Бойко Борисов". Нинова обяви, че е оптимист, че сегашният парламент може да приеме бюджет и нови изборни правила. Но после добави:

"Човек, който може да превръща личната си загуба в национална трагедия не е държавник", припомняйки, че премиерът сам обвърза президентския вот с мандата на правителството му.

Ген. Радев обаче каза:

Естествено, че г-н Борисов е държавник. Той е премиер на страната в две правителства. Но последните му действия не кореспондират с действията на държавник, защото държавникът трябва да може да надмогва егото си и да споделя властта.

Той не може да си представи, че ще работи с някого, когото няма да може да контролира.