Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е поздравил избрания вчера за президент на България Румен Радев, съобщи говорител на комисията на пресконференция днес.

"Юнкер има доверие в конституционната и политическата система на България", каза говорителят във връзка с подадената вчера оставка от премиера Бойко Борисов.

Председателят не се притеснявал от оставката, тъй като конституционният ред в страната предвижда да има служебно правителство, и страната няма да остане без управление.

По въпроса за номинирането на следващия български еврокомисар, след като Кристалина Георгиева подаде оставка, говорителят на Комисията изтъкна, че тя все още е на поста си, и че няма ясен срок за номинацията.

"Ще се премине на следващия етап, когато Юнкер и българското правителство решат кой ще предложат на поста", обясни той

Говорителят на Комисията отклони въпроса дали председателят ще настоява и следващият ни комисар да е жена, но отбеляза, че той е горд с факта, че има много на брой от нежния пол в екипа си.

Дали следващият ни представител в Комисията ще поеме задълженията на Гюнтер Йотингер, който отговаря за цифровата икономика и цифровото общество, а сега ще поеме ресора на Георгиева, ще реши Юнкер.