"Имам уверението на президента Росен Плевнелиев, че ще водим консултации за бъдещ служебен кабинет".

Това каза на излизане от "Дондуков" 2 новоизбраният държавен глава ген. Румен Радев, цитиран от "Фокус", след среща с Плевнелиев по негова покана. Разговорът продължи малко повече от час. Ген. Радев благодари за поканата и нарече срещата "изключително ползотворна и знакова", защото това значи приемственост.

По думите на Радев разговорът за бъдещо служебно правителство е бил в духа на поканата от Плевнелиев. 

„Нека да не бързаме. Днес се подаде оставка от правителството. Предстои тя да бъде разгледана. От там нататък вече президентът влиза в своите правомощия по конституция. Имаме уверението от г-н Плевнелиев, че ще имаме консултации по този въпрос“, заяви ген. Радев.

Първата среща между действащия президент Росен Плевневиев и избрания снощи негов наследник ген. Румен Радев бе днес на "Дондуков" 2, както Плевневиев обеща в изборния ден. Тя се проведе в работния президенски кабинет.

Росен Плевнелиев очаква госта си Румен Радев в работния президентски кабинет.

 Ген. Радев влезе в президентството сам и през парадния вход минута преди 14 часа - това бе уреченият час за среща. Минувачи аплодираха новоизбрания държавен глава, който ще встъпи в длъжност на 22 януари. Тогава изтича мандатът на Плевнелиев.

Настоящият и бъдещият държавен глава първоначално се здрависаха делово, усмихнати и двамата.

След края на срещата стана ясно, че двамата са обсъдили актуалната политическа ситуация след оставката на правителството на Бойко Борисов.

Плевнелиев с първи въвеждащи думи към наследника си в спокойна, макар и работна обстановка.

"От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт."  - около това са се обединили двамата.

Според Плевнелиев и ген. Радев "за да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация".

В изборната нощ ген. Радев обясни, че ако не бъде съставено правителство в рамките на действащия парламент, то това задължение ще се падне на Плевневиев, тъй като той е държавен глава до 22 януари. Самият Плевневиев в неделя заяви, че съставянето на трето поред служебно правителство не му е цел, а предпочита институциите да работят и да има стабилност.

Президентите - настоящ и бъдещ, позират за първа снимка заедно.

Конституцията не е заложила срокове пред президента за колко време трябва да протече конституционната продецура за съставяне на нов кабинет в рамките на действащ парламент при оставка на правителството. Срок има само за мандатоносителите - те трябва да предложат състав на нов Министерски съвет или да се откажат от опита в рамките на 7 дни, след като получат мандат. При три неуспешни опита - от първата и втората по големина парламентарна партия и от трета, посочена от президента, се назначава служебен кабинет.

Теоритично е възможно процедурата да се забави толкова, че отговорността да формира кабинет да остане за Радев, а дотогава кабинетът "Борисов" на управлява в оставка. 

В настоящата ситуация ако Плевнелиев назначи служебно правителство - трето поред, което би било рекорд, то Народното събрание ще продължи да работи. Според конституцията държавният глава не може да разпуска парламента в последните 3 месеца от мандата си.