Румен Радев печели 2 063 032 гласа, или 59,37 на сто от подадените гласове на втория тур на президентските избори, който бе на 13 ноември.

Това са окончателните резултати, публикувани днес от ЦИК.

За победителя са пуснати и 15 565 недействителни бюлетини. Той печели в тандем с Илияна Йотова.

Кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева и Пламен Манушев печелят 1 256 480 гласове, или 36,16%. Това е с 23 процента по-малко от Радев. Недействителните гласове за двойката Цачева-Манушев са 9923.

Третата опция на бюлетините - "Не подкрепям никого", е избрана от 155 398 гласоподаватели. Това прави 4.47 процента.

На втория тур Радев и Йотова печелят във всички области на страната. Любопитен факт е, че сред бюлетините "Не подкрепям никого" няма нито един недействителен глас. На минали избори броят на недействителните бюлетини понякога бе много висок. Твоа бе аргумент за някои политици да защитават тезата, че начинът на гласуване не трябва да се променя, усъвършенства и модернизира, защото избирателите трудно се справят. Сега обаче се потвърждават съмненията, че големия брой недействителни бюлетини тогава се е дължал и на протестен вот, който се е реализирал по този начин. Броят на недействителните бюлетини, подаден за двамата кандидати, също е малък.

На първи тур Радев имаше 973 754 гласа. Това означава, че неговият ръст на балотажа е повече от два пъти. На първи тур Цачева имаше 840 635 гласа.