Британски върховен съдия допусна днес, че правителството на Тереза Мей е осъзнало, че греши, възнамерявайки да подаде молбата на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, без да поиска съгласието на парламента.

“Както добре е известно, референдумът за това дали Обединеното кралство трябва да напусне или да остане в Европейския съюз произведе мнозинство от 51,8 процента в полза на напускане. Но този референдум не е правно обвързващ за парламента", каза върховната съдийка Бренда Хейл в лекция в малайзийската столица Куала Лумпур, цитирана от всекидневника "Индипендънт". 

Коментирайки досегашната позиция на правителството на министър-председателката Тереза Мей, че то има право да подаде молбата за излизане от ЕС съгласно член 50 от неговия договор, без намеса на парламента или на съда, Хейл каза:

“Може би е важно, че правителството се е отказало от аргумента, че въпросът не е в компетентността на нашите съдилища”.

Хейл е една на 11-те върховни съдии, които през декември трябва да се произнесат дали правителството трябва да поиска съгласието на парламента, за да започне процедурата по член 50. През октомври съд от по-ниска инстанция реши, че то е длъжно да постави въпроса на гласуване от депутатите.