"Россиянин" и "россиянка" са отвратителни думи, заяви депутатът от партията на Путин "Единна Русия" Станислав Говорухин, предаде Нюз.ру. Световноизвестният кинорежисьор коментира поддържания от господаря на Кремъл проектозакон за руската нация.

"Честно да ви кажа сега не разбирам какво става", каза Говорухин пред прокремълската телевизия. "Знам, че от векове сме били руски народ и сега също фактически сме руски народ", посочи кинорежисьорът. "По времето на СССР хората сами се наричаха съветски народ. Сега съветската власт я няма и затова не разбирам, кои сме ние", добави той. 

"Самата дума "россиянин" е отвратителна. Чисто лингвистично "россиянка" и "россиянин" звучи отвратително. Напълно е възможно обаче законът да мине и след като векове наред сме били руски народ да се превърнем в россияни", обяви Говорухин.

По принцип с термина "руснак" се определят хората, които са от руски произход и живеят навсякъде по света, а с определението "россиянин" се отличават тези, които населяват територията на Русия, независимо от тяхната етническа принадлежност. През октомври т.г. Путин се обяви за приемане на закон за руската нация. Според него в такъв закон може да прерасне стратегията за развитието на националните отношения в Русия. Очевидно във вижданията на експертите е залегнало и определението "россиянин".

Властите отказаха да коментират твърденията на Говорухин. Говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви пред журналисти, че това на е "кремълска тема".