Европейският съюз е заплашен от разпад, предупреди днес френският министър-председател Манюел Валс. Той допусна лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен да победи на президентските избори във Франция през април и май 2017 г. или най-малко да бъде на балотаж с кандидата на традиционната десница, докато Европа затъва в серия кризи, с които не може да се справи.

"Европа е заплашена от разпад", заяви Валс на дискусия в Берлин, организирана от всекидневника "Зюддойче Цайтунг". "Така че Германия и Франция носят огромна отговорност".

 

Льо Пен си поставя за цел да премахне еврото и да възстанови границите между държавите в ЕС като стъпки към неговото окончателно разпускане. В интервю за сп. "Клуб Z" през февруари 2014 г. тя заяви, че се вижда в Елисейския дворец в рамките на десет години. Миналата година нейната партия призна, че се финансира със заеми от Русия.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заедно с висши представители на "Единна Русия", партията на руския президент Владимир Путин, участва в конгрес на френския Национален фронт през ноември 2014 г. 

Валс каза, че изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ увеличават шансовете на Льо Пен да стане президент на Франция.

"Това, което се е променило в света и в Европа от 8 ноември е, че това е възможно", каза Валс за възможността Льо Пен да спечели още на първия тур. "Всички анкети за общественото мнение показват, че кандидатката Марин Льо Пен ще присъства на втория тур... Това  ще реча, че равновесието във френския политически живот изцяло ще се промени".

Електоралната подкрепа на Льо Пен се движи между 25 и 29 процента в сондажите на Sofres и BVA от октомври т.г. Бившият премиер Ален Жупе, най-силният от претендентите за кандидат-президент на традиционната десница, събира подкрепа между 28 и 39 на сто в анкетите на същите агенции. Според Ройтерс Жупе е фаворит да спечели балотажа срещу Льо Пен.

Дясноцентристите, които във Франция се наричат "Републиканците", трябва да излъчат своя кандидат за президент на първични избори на 27 ноември. Начело в класацията преди тях е Жупе с 36 процента подкрепа, пред предишния президент  Никола Сарози с 29 на сто подкрепа и неговия някогашен министър-председател Франсоа Фийон с 22 процента.

Управляващата сега левица още не е определила своя кандидат, който също трябва да бъде излъчен в първични избори. Сегашният президент Франсоа Оланд няма шансове. Той е най-непопулярният господар на Елисейския дворец, откакто във Франция се провеждат социологически анкети.

Италия също е на ръба на политическа дестабилизация. Шансовете левият министър-председател Матео Ренци да подаде оставка нарастват успоредно с прогнозите избирателите да гласуват против промяна на конституцията в предложен от него референдум на 4 декември. С най-добри шансове в евентуални предсрочни избори е популисткото евроскептично движение "Пет звезди".   

Германия и Франция трябва да поведат преосмисляне на Европейския съюз, за да се справи той с имиграционната криза, липсата на солидарност между държавите му, предстоящото напускане Великобритания и с тероризма, каза Валс.

Франция трябва да продължи да отваря икономиката си и да намалява данъците върху бизнеса, докато Германия и ЕС като цяло трябва да инвестират повече, за да стимулират растежа и заетостта, както и да засилят отбраната си, добави той.

Френският премиер призова ЕС да не позволява на Великобритания да избира само изгоди в бъдещите си отношения с него, като например пълен достъп до единния му пазар, след като го напуска и иска да ограничи имиграцията.

"Ако те успеят да получат всички удобства на Европа без неудобствата, тогава ние отваряме врата за други да напускат ЕС", каза Валс.

Той добави,че ЕС трябва да си върне контрола върху границите, защото имиграцията е била една от главните причини за "Брекзит".

Политиците, които се страхуват от трудни решения, отварят път на демагозите, каза Валс. Той посочи, че "Брекзит" и победата на Тръмп са показали колко важно е управляващите да се вслушват гнева на управляваните.