Бившият министър на енергетиката от кабинета "Борисов 1" Делян Добрев стана първият виден "гербер" от поредицата обвиняеми за "Белене".

Както Клуб Z писа, обвинението ще се опитва да докаже щети за 4,5 млн. лв. - за колкото той не е разпоредил спиране на плащанията към фирма "Парсънс", след като държавата е взела решение за замразяване на втората АЕЦ.

Добрев каза днес на влизане в столичната следствена служба, че напротив - той е човекът, който е спрял "далаверата Белене", а се опитват да го пришият към Румен Овчаров и Петър Димитров (двамата вече се сдобиха с обвинителни актове, б.а.).

"Истината е, че аз съм от другата страна на Овчаров и Димитров, защото те инициираха далаверата Белене, а моят подпис стои под прекратяването", каза днес бившият министър, а сега депутат със свален имунитет.

Вече стана ясно, че енергийният министър в оставка Теменужка Петкова също е била разпитана като свидетел във връзка с целия процес за изграждането на АЕЦ Белене, от началото на 2006 г. до 2012 г. Според Нова тв с Добрев няма да свършат бившите министри, обвиняеми за Втора атомна.