На 15 ноември лидерката на БСП Корнелия Нинова за пореден път отговори пред бТВ на въпроса кой наложи кандидатурата на ген. Румен Радев за президент.

„За два месеца чух безкрайно много небивалици. Да припомня: г-н Радев е договорен в Москва по време на мое посещение. Първа теза. Г-н Радев е договорен във Вашингтон по време на мое посещение. Факт е, аз бях и на  двете места преди номинацията. Трето, г-н Радев е издигнат от оръжейно лоби в България, някакво. Да не продължавам за другите. Какво ми говори това. Анализирам през последната седмица това говорене. Много ни е сбъркана политическата система и политическото мислене. Счита се за нормално някой отвън да ти наложи кандидат. Счита се за нормално корпоративни лобита да ти налагат кандидат. И не се приема единственото нормално в тази ситуация – нито е разговаряно с Москва, нито с Вашингтон, нито с никакви лобита. Ген. Радев е наша кандидатура (...) Ние казваме: „Край на това мислене, политическо, че някой отвън постоянно може да ни диктува, че вътре някой може да ни дърпа конците“. Сигурно много хора не ми вярват (...) Този човек не е кандидатура нито на външни сили, нито на вътрешни“, каза Нинова.

Само ден по-късно обаче в интервю за телевизионния канал Царьград ген. Леонид Решетников, шеф на Института за стратегически изследвания към президента на Русия и дългогодишен ръководител на Информационното направление в Службата за външно разузнаване на Руската федерация, водещ на направлението за България, всъщност остветлява, че още през август т.г., преди издигането на Радев за президент от БСП, е бил информиран лично от Корнелия Нинова за предстоящата номинация. А в хода на разговорите са засегнати и предстоящите лозунги на кампанията на Радев, както и излизането на България от НАТО.

- Леонид Петрович, сложно ще му е на ген. Радев. Приятен мъж, като го погледнеш се вижда волево лице, военен, силен човек, навярно има добри волеви качества, добра подготовка, но ще му е трудно да седи на този стол...

Сложно е. Но трябва да се има предвид, че генералът и не може да направи такова изявление. Дори да му се иска да заяви излизане от НАТО, той не може да го направи, защото го издигна преди всичко, макар самият той да не е член, социалистическата партия и 40 процента от гласовете от 60-те процента, гласували за него, са на социалисти. Соцпартията не издига лозунг за излизане на България от НАТО. И той, като човек издигнат от тази социалистическа партия, разбира се, не можеше на тези избори да издига лозунг за излизане от НАТО. Затова и той това повтаряше.

Надявам се, че въпросът за НАТО  ще бъде вторият въпрос на предстоящите парламентарни избори, предсрочните. И той така или иначе ще се случи. Това, че той победи, както и победата на Додон в Молдова, също е доказателство, че в България също е дошло време за смяна на елита. Пълно е разочарованието в прозападния курс, който водеше онази малка част от българския народ, която беше на власт дълги години. Тук много силно сработи факторът „Русия-Путин“ и тук, разбира се, много силно сработи вече на практика факторът „Тръмп“. Същото се случи и в България.

Наскоро беседвах с лидера на социалистическата партия на България (Корнелия Нинова). И тя ми каза: „Ние ще издигнем кандидатурата на ген. Радев“. И аз я попитах: „Какви ще бъдат лозунгите?“, все пак България е неутрална и самостоятелна страна. А тя ми отговори: „Още е рано“ (засмива се). Може би от гледната точка на политика наистина...

- Навярно този разговор между вас е станал преди изборите в САЩ?

Да, да, този разговор беше през лятото. През август тази година.

- Тогава такава нейна предпазливост е била разбираема.

Беше рано. Да видим какво става по-нататък... Тук също имаме парламентарна република. Главно действащо лице винаги е бил Бойко Борисов.

- Който подаде оставка?

Руските журналисти смятат, че му е руска фамилията но той не е Бòрисов, а Борùсов, както има Петров в България, Попòв, а не Пòпов. У нас не знам защо българските имена се преобръщат като нашите. Тази наша близост и тук също се отразява. Смятам, че Бойко Борисов е в паника. Паника. Загубиха с повече от 20 процента. Това е огромна разлика.

- Това е провал.

Това е пълен провал. Той е в паника. Подава оставка. Вкарва страната в парламентарна, в политическа криза. Върви се към нови избори. Т.е. тази победа в България е най-общо казано – значителна.

- Въобще, ако погледнем какво се случи през почивните дни в нашите две братски православни страни – Молдова и България, това е победа. Но победата е междинна. Предстоят още много битки. Парламентарни избори и разчистване (подстрижка, изравняване, може да значи дори избиване) на действащите елити от евроатлантическите кръгове. Това ще бъде сложно...

Много сложно. Все пак през всичките тези години, започвайки от 1991 г., когато ние излязохме от тези страни, те много силно се укрепиха, създадоха своя т.нар. елит, макар аз да смятам, че това е „пяната“ на българската нация, „пяната“ на молдовския народ. От тази пяна те създадоха корпоративно братство, което се вписа вече в европейското корпоративно братство. Те всички са свързани със своите идеи за толерантност, идеи за малцинствата и пр. И няма да е лесно, разбира се. Но отчитайки мнозинството, и в народа на Молдова, и в народа на България, мнозинството, което е настроено срещу тях и за развитие на отношенията с Русия, много ще зависи от позицията на Русия. От нейното развитие, от нейната стабилност, от нейната последователност, от нейната здравина. Колкото по-здрави сме ние, толкова повече ще укрепват тези сили в България, и в Молдова, и във Франция и... (двамата с водещия в един глас): ... И навсякъде, където трябва да се случи консервативната революция.

(Интервюто с ген. Леонид Решетников започва около 8-ата минута на записа.)