Никой не знае името на водача на листата на ДПС, но всички са гласували за ДПС. Секцията в малкото полско градче Ленкница стана известна с това, че на изборите за български представители в Европейския парламент там са гласували 231 души – без нито една невалидна бюлетина, без нито една подадена преференция и без нито един глас, подаден за друга партия освен ДПС.

В градчето има голям пазар за дрехи, половината сергии са на българи от сливенското село Баните и от Добрич, разказа в студиото на Нова телевизия Миролюба Бенатова.

Решихме, че трябва да помогнем на ДПС. Дошли сме, гласувахме и толкоз“, обясни пред камерата един от избирателите.

Нито един от интервюираните не успя да отговори на въпроса кой е водач на листата на ДПС за евроизборите.

„Това не ме интересува, ние си знаем, че имаше избори за ДПС“. Други предполагаха, че Лютви Местан или Ахмед Доган са били водачи. А на въпроса защо всички са гласували за ДПС, един отговори:

Ми ние сме всички турци тука“. Друг пък говереше за съгражданите си като „ние, циганите“.

Според един разказ, преди изборите в Ленкница дошли представители на мюсюлманско настоятелство от България и им обяснили как да гласуват. Според друго свидетелство обаче паспортите били събрани преди гласуването.

Аз не съм гласувал за ДПС, взеха ни паспортите и казаха гласувайте за ДПС“, обясни един от търговците в Ленкница.

Протоколът обаче твърди друго – няма глас за друга партия освен ДПС. Други от продавачите по сергиите също заявиха, че са им събирали документите.

Председателят на комисията Сюлейман Сюлейман, който имал няколко магазина и се представя за активист на ДПС, отрича тези твърдения.

Това са глупости“, каза той.

Според него обяснението за масовата подкрепа било друго – обещали на хората, „че ще им се направи джамията“, и те гласували.

Резултатът: прилежно попълнен протокол с невиждана в други секции стерилност – без невалидни бюлетини и без разсейване от номер 29.

Единствената формална нередност е присъствието в протокола на името на Сашо Хаджиев като зам.-председател на комисията. Същият обаче е регистриран и като наблюдател, а законът не позволява това.