И лидерката на ДБГ Меглена Кунева заговори за вариант, при който се преразглежда броят на депутатите в Народното събрание. Това става ясно от встъпителната ѝ реч пред членовете на Националното събрание на партията, което заседава днес в София.

„Имаме нужда от повече справедливост, правилата да важат за всички, отговорни политици, които да бъдат държани отговорни през цялото време. Имаме нужда от такива правила и конституция, която да дава възможност за носене на отговорност, да държи отговорни народните представители, конституция, през която да преразгледаме броя на депутатите”, заяви Меглена Кунева, цитирана от БГНЕС.

След президентските избори за опцията за по-малък брой депутати заговори лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, който още в изборната нощ "приши" темата към резултатите от референдума, предизвикан от Слави Трифонов. В първоначално предложените въпроси за допитването наистина имаше и такъв за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120. За целта обаче е нужда промяна в конституцията, която пък е възможна само при свикване на Велико народно събрание. Затова и Конституционният съд спря въпроса като противоречащ на основния закон.

Кунева отново повтори пред съпартийците си, че ако третият поред мандат за съставяне на кабинет в настоящия парламент бъде даден на Реформаторския блок, той ще бъде върнат на президента и коалицията няма да предлага правителство след оставката на Борисов.

"Връщането на мандата от РБ е разумно и нормално решение. Ще искаме мандат от вас, за да може да излезем с много ясни тези и визии при предстоящия мандат при президента Плевнелиев. Винаги пред една партия има избор - да постави на 1-во място държавата или да изчисли как през интереса на партията може да постигне цели, които биха могли да допринесат за нещо добро за страната. Много е важно да разберем кое е първо и кое второ в мисленото ни, много е важно да останем себе си", заяви Кунева.

Лидерката изрази надежда, че партията ѝ няма да се плъзне по популизъм. Тя поиска мандат от ДБГ за подкрепа на Бюджет 2017, който до момента е приет на първо четене от депутатите.

„Образованието, на което всички в ДБГ държим, би се гарантирало през този бюджет, не става дума само за заплатите, нещо, на което държа и платих политическата си цена, а за качеството на образованието", каза тя.

Тя обяви още, че трябва да се направи и пълна оценка на двете години управление. Кунева оцени Реформаторския блок като проект с потенциал.

"ДБГ и РБ могат да правят отговорна политика, да държат на думата си, да се държат последователно и да носят отговорност, останалото е непрекъснато да се опитваш да си съдия на един мач, но тогава не си в политиката, тогава си нещо друго, каза Кунева - За нас са много важни следващите месеци за подчертаване единството на РБ. Всички ние от ДБГ трябва да направим РБ стабилен, силен и устойчив проект. Ролята на ДБГ след преподписване на коалиционното споразумение, без ДСБ, е важна стъпка напред."

Лидерката обяви политическият курс на партията си като курс към "радикална нормалност".