Президентите на САЩ и на Русия Барак Обама и Владимир Путин за кратко се видяха в кулоарите на срещата на върха на АПЕК в Лима, Перу, съобщиха световните медии.

"В началото на заседанието те се поздравиха и после поговориха за кратко", каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Описанието на срещата, за което ТАСС цитира американските журналисти, които съпровождат Обама, е следното: размяната на репликите станала близо до стола на Путин. Разговорът продължил не особено дълго, в добър тон, след това Обама казал "добре" и си стиснали ръцете, а президентът на САЩ се отправил към своето място.

Путин и Обама са подчертали необходимостта до смяната на администрацията в САЩ да се продължи търсенето на пътища за регулиране на ситуацията в Сирия. "Било подчертано, че оставащите два месеца трябва да се използват за търсене на решение за Сирия. Лавров и Кери продължават контактите помежду си", каза Песков.

Според Ройтерс Барак Обама призовал държавният секретар на САЩ и външният министър на Русия да продължат преговорите в опит да снижат равнището на насилие в Сирия. Срещата е продължила около четири минути, уточнява агенцията.

Станало е дума и за Украйна като Барак Обама припомнил ангажиментите, които Русия трябва да изпълнява по Минските споразумения, съобщава Ройтерс.

За Обама това е последният му форум на високо равнище в качеството му на държавен глава на САЩ. Най-вероятно това е и последната среща между двамата на това ниво. Американският президент и руският му колега имаха доста сложни отношения. Едва миналата седмица Обама предупреди Путин за последиците от кибератаките, които се свързват с Москва, и които се опитваха да влияят на изборите в САЩ. Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп много пъти е изказвал възхищението си от Путин.