Папа Франциск разреши на католическите свещеници трайно да опрощават абортите, съобщава Си Ен Ен.

Светият отец пише в официално писмо:

"Искам да кажа отново, колкото се може по-твърдо - абортът е тежък грях, защото слага край на невинен живот. По същия начин обаче аз мога и трябва да заявя, че няма грях, който Божията милост не може да достигне и да изчисти, когато открие разкаяло се сърце, което иска да се помири с Отца."

От 8 декември 2015 г. до 20 ноември 2016 г., светият отец бе обявил извънредна Свещенна година на милосърдието. Освен че през нея символично се отваря иначе винаги залостената Свещена врата (Porta Santa) на базиликата “Свети Петър”, както и на всички църкви по света, в този период свещениците получиха правото да опрощават греховете на жените, направили аборт. Пастирът на католиците призова отчетата да дават причастие и на разведени двойки, които са се разкаяли, а не да ги прогонват от църквата.

Сега Франциск явно е решил опрощаването на абортите да стане трайна част от политиката на католиците.

"Нека всеки свещеник да бъде водач, подкрепа и утеха за каещите се, тръгнали по това специално пътуване към помирението. Отсега нататък давам на всички свещеници, по силата на тяхната служба, правото да опростят тези, които са извършили греха на аборта", продължава светият отец в писмото по случай края на годината на милосърдието.