Организацията на опозиционния ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен (ФЕТО), когото Анкара смята за организатор на опита за държавен преврат през юли, е участвала във финансирането на предзиборната кампания на демократката Хилъри Клинтън, разкри турският президент Реджеп Ердоган в интервю по израелска телевизия.

„Доналд Тръмп водеше кампанията си за своя сметка, той не се е занимавал преди това с политика. Но неговата съперничка беше опитен политик, уверен в победата си. С какви източници беше финансирана предизборната й кампания? ФЕТО, с която се борим в Турция, беше една от структурите, оказали й сериозна подкрепа", изтъкна Ердоган.

Турският лидер смята, че победата на Тръмп е начало на нов период в живота на САЩ.

„Разглеждам изказванията против Тръмп в европейски държави и някои американски щати като неуважение към демокрацията”, коментира турският президент.

Ердоган посочи, че не вярва, че Тръмп ще води агресивна политика срещу мюсюлманите, независимо от антимюсюлманските му изказвания по време на кампанията. 

Генерал-лейтенант Майкъл Флин, който е сочен за сигурен съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност, един от най-ключовите постове в американската администрация, неколкократно се е обявявал за бързото експулсиране на живеещия в САЩ Гюлен в Турция. Това вероятно ще се случи когато на 20 януари догодина в Белия дом влезе новият президент.