Втора дама в екипа на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп - милиардерът е посочил за свой бъдещ министър на образованието републиканката Елизабет (Бетси) ДиВос, съобщиха медиите в САЩ. Новината съобщи първо "Уошингтън Поуст".

 

 

Съобщението се появи и в официалния профил на Тръмп в социалните мрежи, в което избраният за президент бизнесмен не пести суперлативи за дамата, припомня, че тя е лидер на движението за образователна реформа в САЩ и инвестира в образованието от повече от две десетилетия. Нарича я "брилянтен и страстен адвокат на образованието" и заявява, че ДиВос може да се справи с бюрокрацията и страната да може да осигури образование на световно ниво и избор от училица за всички семейства.

 

 

ДиВос е втората жена, посочена от Тръмп в новата му администрация. В сряда той обяви, че ще предложи губернаторката на щата Южна Каролина Ники Хейли за постоянен представител на САЩ в ООН.

Номинациите се нуждаят от гласуване в Сената.

Самата Бетси ДиВос също потвърди новината в официалния си профил в Туитър.

 

 

"Имам честта да работя с избрания за президент по визията му да направи образованието в Америка велико отново. В момента качеството на образование не е приемливо", написа тя в социалната мрежа. 

Бетси ДиВос е на 58 години. Тя водеше Републиканската партия в щата Мичигън, а съпругът й Дик е наследник на богатството на компанията за директна търговия "Амуей". Самата ДиВос управлява инвестиционната компания "Уиндкуест груп".

Републиканката е специалист по бизнесадминистрация и политически науки. От години инвестира в образованието. Тя води т.нар. група Американска федерация за децата, известна е и с подкрепата си за идеята за създаването на училища, които се финансират от държавата, но са частна собственост и могат сами да определят начина на обучение, съдържанието на учебните програми, педагозите и тяхната квалификация.