Германският социалдемократ Малтин Шулц обяви днес, че няма да се кандидатира за трети мандат като председател на Европейския парламент, а ще се върне в политиката на страната си. 

"Няма да се кандидатирам за председател на Европейския парламент за трети мандат", каза Шулц в изявление за медиите в Брюксел. "Следващата година ще се кандидатирам за Бундестага начело на листата на моята Социалдемократическа партия в Северен Рейн - Вестфалия".

Не е ясно дали Шулц (60 г.) би могъл да бъде кандидатът на социалдемократите, който да се изправи срещу канцлерката Ангела Меркел в изборите догодина през септември, коментира Ройтерс.

Коментарите, че Шулц ще се върне в германската политика се усилиха, след като голямата коалиция на Меркел, съставена от нейните десноцентристи и социалдемократите, подкрепиха сегашния германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, също социалдемократ, за федерален президент, посочва агенцията. Германските медии посочиха Шулц като вероятен приемник на Щайнмайер. 

Ако стане такъв, Шулц ще трябва да се заеме с обединяването на разединена след "Брекзит" Европа, да въздържа все по-нападателната Русия и да изработи нови отношения със САЩ начело с новоизбрания им президент Доналд Тръмп. След избора Шулц каза, че той ще направи работата по-трудна за Европейския съюз.

Оттеглянето на Шулц може да означава промени по върховете на ЕС в период на нестабилност.

И трите главни институции на съюза могат да се окажат в ръцете на европейската умерена десница - Европейската народна партия. Това може да породи натиск от левицата за поста на председателя на Европейския съвет Доналд Туск или за този на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Първият мандат на Туск от две години и половина изтича догодина през май. Петгодишният мандат на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер изтича в края на октомври 2019 г.

Десноцентристите и левоцентристите в Европейския парламент сформираха на практика голяма коалиция, след като Юнкер, бивш премиер на Люксембург, спечели състезанието с Шулц да стане председател на Комисията през 2014 г.

Оттогава Юнкер и Шулц установиха тясно партньорство, особено в противовес на увеличилите се евроскептици и еврофоби. Юнкер настояваше Шулц да остане председател на парламента, но лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер, също германец, държеше, че по споразумение от началото на този Европейски парламент неговата партия е наред да поеме председателския пост.

Пред журналисти в Страсбург днес Вебер отклони въпроса дали би се кандидатирал за стола на Шулц. 

"Големите три или четири групи (в парламента - б.р.) предпочитат надежден кандидат, който идва от центъра", каза той. "И ние, големите групи, искаме да изключим екстремистите от това решение".

Вебер отбеляза, че ЕНП остава най-голямата група в парламента и без нея между проевропейските партии не може да бъде постигнат необходимия консенсус за избор на нов председател.

В същото време евродепутатът Ален Ламасур (ЕНП, Франция) обяви, че ще се бори да стане кандидатът на своята група за председател.

Шулц, полиглот, е бил футболист, а после собственик на книжарница в родния си Ааахен, преди да влезе в Европейския парламент през 1994 г. От 2012 г. насам той е председател на парламента. Той използва новите му прерогативи предвидени в Лисабонския договор, за да засили ролята на институцията и да повиши популярността си у дома, коментира Ройтерс.