Премиерът на Словакия Роберт Фицо е нарекъл журналисти "мръсни, антисловашки проститутки", заради въпроси към него, свързани с обвиненията в нарушения на правилата по време на словашкото председателство на ЕС, съобщи "Гардиън". 

Фицо отдавна има лоши отношения с медиите, които критикуват него и правителството му и отказва да отговаря на въпроси от определени медии, припомня изданието.

В сряда обаче той е надминал и собствената си реторика, след като се е ядосал на въпрос за обвиненията срещу него за заобикаляне на процедурите по обществени поръчки. Те дойдоха в неделя от Сузана Хлявкова, бивша служителна на външното министерство, която алармирала за нарушенията екипа по антикорупция в "Трансперанси интернешънъл". 

"Някои от вас са мръсни, антисловашки проститутки и стоя зад думите си", избухнал Фицо и добавил - "Вие не информирате, вие воювате с правителството", цитират от "Гардиън".

По думите на премиера целта на обвиненията по негов адрес за нарушени правила е да се оцапа и дискредитира словашкото преседателство на Европейския съвет, което приключва през декември. 

Обвиненията са основно за това, че през февруари за културно събитие в рамките на председателството е била избрана агенция за организация на събития, която има директна връзка с партията на Фицо. Сигнали са подадени и до ресорните институции в Словакия. Има и твърдения, че сметката по председателството на Словакия е била завишена.

Външният министър Мирослав Лайчак също отрече обвиненията и заяви, че всичко е правено по закон и бюджетът за председателството доли няма да бъде похарчен докрай.