Изпускане, удар или залива са топ причините за повредени смартфоните, а най-уязвивамата част от тях е екрана. Въпреки появата на Gorilla Glass (подсилено стъкло с алуминиеви и силициеви нишки), което трябваше да сложи край на надрасканите и счупени джаджи, повредите на предния капак и touch screen си остават проблем №1.

Според учени от университета в Акрон, Охайо обаче края на разбитите дисплеи идва. Повече няма да ви се налага да харчите много пари за смяна на стъкла, екрани и панели, ако сложите специална "броня" върху смартфона си. Професор Ю Жу, специалист по полимерни материали, и екипа му разработили нов материал, който представлява много тънък и гъвкав филм от прозрачни електроди. Според проф. Жу новата материя е бъдещето на мобилната индустрия.

Екраните на повечето телефони са покрити с предпазно стъкло, в което има електроди от ITO (индиево-калаев оксид). Според изследователите от Аркон електродите от индий и калай не са достатъчно здрави, освен това им липсва необходимата гъвкавост. Това е една от основните причини за лесното счупване на панела и дисплея на телефона при изпускане и удар.

Полимерът на проф. Жу има същата прозрачност като ITO покритието, но надминава здравината на Gorilla Glass, освен това е несравнимо гъвкав. Учените пазят в строга тайна съставките на полимера, тъй като все още се изпитва и предстои да бъде патентован.

"Очакваме това покритие да стане истински конкурент на ITO", казва проф. Ю Жу.

Експерти предричат, че след дестина години смартфоните ще са напълно различни като материали, спрямо сегашните. След откриването на промишления метод за производство на графен, който се смята за материала на бъдещето, можем да очакваме по-леки, по-здрави и дори сгъваеми телефони.