Европейската комисия демонстрира днес хладнокръвие пред заплаха от турския президент Реджеп Тайип Ердоган да пусне 3-те милиона мигранти и бежанци в страната си към ЕС, ако той замрази преговорите с нея.

Европейският парламент прие вчера с голямо мнозинство резолюция, призоваваща държавите членки и Комисията да прекратят временно тези преговори заради репресиите на турските власти срещу опозицията и медиите след неуспелия опит за преврат на 15 юли т.г.

Резолюцията обаче не е правнообвързваща и решението е в ръцете на европейските правителства. Днес германското и хърватското се обявиха против евентуално прекъсване на преговорите, посочвайки, че то би навредило и на двете страни.

"Вотът (в Европарламента - б.а.) е само парче от пъзела, който трябва да се види в цялостния контекст на междуинституционалната динамика", каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

Той припомни, че за прекъсване на преговорите трябва да има предложение на Комисията, което да бъде одобрено от Съвета на министрите на ЕС и то да бъде в съответствие с установената правна рамка, в която протичат преговорите.

Помолен от журналисти да коментира заплахата на Ердоган, той заяви:

"Ние се придържаме към споразумението ЕС-Турция за бежанците и  ще направим всичко, което можем, то да успее"

Говорителят визира съвместна декларация от март т.г. според която Анкара се задължава да спира нелегалните потоци към Европа срещу финансова помощ и напредък в присъединителния процес.

"В по-общ план мога да кажа, че сега имаме европейска гранична и брегова охрана, какъвто не беше случаят, когато за последен път портите на потопа бяха отворени", добави Схинас.  

Турските власти арестуваха близо 40 000 души и уволниха или отстраниха от работа близо 130 000 в месеците след преврата. Цел на репресиите са военни, съдии, университетски преподаватели, учители, журналисти. Затворени са 170 медии, 81 журналисти и лидерите на опозиционната кюрдска Демократична партия на народите са в затвора.

Турция преговаря за членство в ЕС от 2005 г. Оттогава е отворила 17 от 35 преговорни глави и е затворила една.

Анкара настоява да получи и безвизов режим от ЕС, но още не изпълнява 7 от общо 72-те условия за това.

"Въпреки че има известна тенденция този процес да бъде обявен за мъртъв, ние работим седем дни в седмицата денонощно за неговия успех," каза Схинас за визовата либерализация между ЕС и Турция.