Сделката за Дипломатическия клуб „Бояна” е финализирана и вече бившият държавен имот е с нови владетели.

Трима доскоро неизвестни младежи от Стара Загора са „звезди” на имотния пазар, след като платиха 10,2 млн. лв. за ценната собственост плюс търговски помещения на ул. „Райко Алексиев” в София и сграда на ул. „Чарлз Дарвин”, отново в столицата.

8,5 млн. лв. е цената на имотите, а 1,7 млн. лв. е платеното ДДС.

Ванеса Тодорова (21 г.), Димитър Йорданов (20 г.) и Йордан Йорданов (24 г.) с фирмата си „Ексклузив уеб дизайн” спечелиха Дипломатическия клуб на търг. Други кандидати, които да наддават, нямаше.

Плащането по сделката е извършено по следния начин: 1,2 млн. лв. е внесен предварително депозит за участие, а преди самото подписване на договора са преведени останалите 9 милиона лева.

Обявата за продажба бе пусната от Агенцията за приватизация през август т. г., в сезона на летните отпуски, а самият търг бе в началото на септември. Клубът бе изтъргуван като обособена част от държавната Агенция за държавни имоти в страната (АДИС, бившето БОДК), въпреки че дружеството се намира в забранителния списък.

Оказа се, че съществува "вратичка" в закона и няма текст, който да забранява на приватизаторите да се разпореждат с обособени части от държавни дружества. Поради тази причина правителството неотдавна прие законова промяна, с която в забранителния списък за приватизация се включват изрично 39 имота на АДИС.

Договорът между "Ексклузив уеб дизайн" и Агенцията за приватизация е сключен на 18 октомври, само ден след одобрението на сделката от Надзорния съвет. От страна на купувача споразумението е подписано от младата бизнес дама Ванеса Тодорова.

Едва след парафирането висши представители на държавата отговориха на друг важен въпрос около сделката - откъде трима младежи със скромни финансови възможности са осигурили такава голяма сума. Отговорите на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов до депутатите (реформаторите Мартин Димитров и Петър Славов, както и Методи Андреев от ГЕРБ) постъпиха в Народното събрание на 27 октомври. От тях стана ясно, че сделката е финансирана от "Ексклузив уеб дизайн" със заемни средства, които са предоставени от друго дружество по силата на договор за паричен заем.

Източници на Клуб Z разкриха, че действителният купувач на Дипломатическия клуб е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Припомняме, че веднага след търга от фейсбук изчезна снимка, на която семейството на братята Йордан и Димитър Йорданови са заедно с фамилията на Цветан Цонев, сочен до неотдавна за „ръката на Пеевски в строителния му бизнес”.

Допреди няколко години клубът действаше като ВИП-зона с членски карти, която се помещаваше предимно от бизнесмени, дипломати, политици и спортисти. От 2011 г. обектът беше отдаден под наем на софийската фирма „Приор”, собственост на Христо Кацаров (75 г.). Други фирми на Кацаров притежаваха терен до столичното летище, купен от Пеевски и превърнат в нова печатница през 2012 г.

За любителите на подробности ще споменем, че Дипломатическият клуб се състои от няколко сгради, спортен комплекс с басейн и тенис зала. Теренът към клуба е с площ между 6,56 и 7,2 дка по различни документи (скици), издадени през годините.

Търговските помещения на ул. „Райко Алексиев” 40 са с обща площ 1481 кв. м, до неотдавна там имаше хипермаркет ("Фантастико") и ресторант. Сградата на ул. "Чарлз Дарвин" 4 е двуетажна, с близо 480 кв. м надземно РЗП и терен от 726 кв. м.