Президентът Росен Плевнелиев свиква днес Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Целта на заседанието е парламентарно представените партии да стигнат до консенсус за излизане от политическата криза, до която се стигна след оставката на втория кабинет на Бойко Борисов. На заседанието е поканен и новоизбраният държавен глава ген. Румен Радев, но той вече обяви, че няма да участва, тъй като още не е встъпил в длъжност.

Съветът бе предшестван от консултации с парламентарните партии. ГЕРБ и БСП категорично отказват да съставят правителство в рамките на 43-ия парламент. Желание за нов кабинет заявиха само лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които получиха подкрепа от новия си коалиционен партньор Волен Сидеров ("Атака"). Според някои слухове Реформаторският блок също може да направи опит за правителство, ако получи мандат от президента.

Ако не се стигне до консенсус за подкрепа на програмен кабинет или за продължаване на работата на този кабинет, но с кадрови промени, партиите трябва да се обединят около дата за предсрочни парламентарни избори. Очаква се те да са в края на март или началото на април.