Жълт код за опасно време е обявен за цялата страната. Това съобщава на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология към БАН. В 26 области в страната е в сила предупреждение за сняг и поледици, изключение са само областите Варна и Бургас.

Очакват се валежи от сняг и образуване на тънка и неравномерна снежна покривка. В 12 области е обявен жълт код за силен вятър. Това са Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Сливен, Ямбол и Бургас, Хасково и Кърджали, където се очаква поривите на вятъра да достигнат 22 м/сек.

Жълт предупредителен код е обявен и по цялото Черноморско крайбрежие. Още през нощта вятърът от север-североизток ще се усили с пориви 15-20 м/сек. Вълнението на морето ще се увеличи до 4 бала.

В следобедните часове от север валежите ще спират. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен до силен. С него ще продължи да нахлува студен въздух. Сутрешните температури ще са близки до максималните – между минус 1° и 4°, а през деня понижението на температурите ще продължи.

Над Черноморието ще е облачно с валежи от дъжд и сняг. Вятърът ще бъде умерен и временно силен от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 3°-4°. Температурата на морската вода е 10-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа силен, предимно североизточен вятър. По високопланинските проходи ще има навявания. Застудяването ще продължи. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 5°, на 2000 метра – около минус 9°.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане малко по-високо от средното за ноември.

Във връзка със снеговалежа в София започнаха обработки срещу заледяване. През нощта са извършени частични обработки на опасни и стръмни участъци в планинските райони "Витоша" и "Панчарево". Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. В момента продължават обработки по улици и булеварди, по които се движи масовия градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове в всички райони на София.

Обработва се трасето на Южната дъга на Столичен околовръстен път. Към момента на терен работят общо 115 снегопочистващи машини. Фирмите, ангажирани с почистването извършват обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване. Опесъчаване е извършено на планинските пътища "Бояна – Златни мостове" и "Драгалевци – Алеко".

Започна и почистването на подходи към подлези, спирки на градския транспорт, метростанции. В момента градският транспорт се движи по всичките си линии. Столичен инспекторат контролира почистването на снега. Шест екипа на звеното за аварийно-спасителни дейности към Столичната община подпомага дейността. От Столична община напомнят на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия.