Германските автомобилни производители BMW, Daimler, Porsche и Audi, както и американският им конкурент Ford, обявиха, че започват сътрудничество за изграждане на мрежа от зарядни станции за електрически автомобили в цяла Европа, предаде АФП.

Това решение е „важна крачка към подпомагане на пазара да приеме по-бързо автомобилите с батерии на ток“, обявиха производителите в общо съобщение. Новината идва след като германските производители вече обявиха плановете си за производство на електромобили за следващите години.

"Планираме да създадем мрежа, която да позволи на клиентите ни да пътуват на дълги разстояния и да спират да зареждат, докато пият едно кафе“, каза директорът на Audi Руперт Щадлер.

Компаниите подписаха във Франкфурт меморандум за разбирателство за съвместното си начинание. Плановете включват започване на изграждането на 400 бързозарядни станции в Европа още през 2017 г. Завършването на мрежата е предвидено за 2020 година.

Всички хибридни или изцяло електрически коли от всеки производител, който използва бързозарядния стандарт Combined Charging System (CCS), ще могат да използват станциите.

АФП припомня, че германските автомобилни производители изостават в сравнение с други световни марки по отношение на електрическите коли.

Тази технология все още не е толкова разпространена в Европа, основно заради високите цени, изминаването на малко километри с едно зареждане и липсата на зарядна инфраструктура.

Но в последните месеци се наблюдава обрат и в Европа. Audi и „майката“ на Porsche Volkswagen обявиха преди месец, че си поставят за цел да продадат над един милион електрически коли до 2025 година.

За Volkswagen това е шанс да очисти името си след скандала с вредните емисии. През 2015 година компанията призна, че е инсталирала софтуер, който да подправя данните по време на провеждане на тестове на емисиите. Скандалът засегна 11 милиона автомобила.

В същото време производителите от по-висок клас – като BMW и Daimler, която притежава Mercedes, са силно притиснати от новаци като Tesla.

Шефът на Daimler Дитер Зетце се появи изненадващо на конференцията на Германската зелена партия и обеща нови 10 изцяло електрически модела в следващите няколко години.

BMW засега се ограничаваше само до модела си BMWi, но сега фирмата обещава скоро да предлага електрически Mini – до 2019 година, и BMW X3 4x4 – до 2020 година.