Огнян Донев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Софарма", е носител на наградата "Мистър Икономика 2016".

"Trotz alledem беше девизът на моето училище. Trotz alledem (въпреки всичко) продължаваме напред!"

Това каза бизнесменът, държейки в ръце статуетката "Рибарят и златната рибка".

Традиционният конкурс се организира от най-голямата бизнес организация у нас - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и списание "Икономика".

Церемонията беше тази вечер в столичния х-л "Маринела" (бивш "Кемпински-Зографски"). Срещата беше открита от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, а нещо като приветствена реч произнесе премиерът в оставка Бойко Борисов. И си тръгна.

Премиерът в оставка Бойко Борисов и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

В залата останаха министрите в оставка на финансите, регионалното развитие и икономиката - Владислав Горанов, Лиляна Павлова и Божидар Лукарски.

"Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България. Никак не сме се предали, защото вълната идва, отива си и след това идва размисъл. България го е минавала това поне десет пъти и пораженията са били огромни. Ще останем - не на тези постове, но като стожер на стабилността и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно. Защото вие, като работодатели, знаете, че исканията са повече от моженето. И едва когато видите, че компанията е стабилна - има ръст, има договори, тогава вдигате заплати. Така е и в една държава, но затова има избори - всеки може да каже тогава какво предпочита", каза в речта си Борисов.

Той добави, че "надали някой не иска да се вдигнат пенсиите" и обеща, че ако и през 2017 г. има устойчивост  "не 300, а 600 (лева) да ги вдигнем". След това припомни днешното решение на кабинета в оставка да се платят 1,2 млрд. лв. за "Белене", "безумните договори с американските централи", както и какво се е случило с КТБ и платените там "3,7 млрд. живи пари".

"Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара. Рано или късно политиците, каквото и да говорят, ще се напаснат към системата. Защото е лесно да се говори отвън, съвсем друго е когато седнеш с работодателски, синдикални и други организации да договаряш правила. А ние изминалата година се опитвахме да договаряме правила – бизнесът да е на светло, да плаща данъци, да се събират приходи и с тях да се работи", каза още премиерът в оставка.

Борисов: Популизмът шества с голяма сила в България и не знам докъде ще се докара.

Другият номиниран за голямата награда "Мистър Икономика" беше Тим Курт, вицепрезидент и изпълнителен директор на "Аурубис България".

Огнян Донев е изпълнителен директор на "Софарма" от 2000 г. Завършил е немската гимназия в гр. София, а по-късно и "Международни икономически отношения" във Висшия икономически институт София. През 1986 г. защитава докторска степен по икономика в Берлин.

Донев е и председател на Международната търговска камара за България, председател на Настоятелството на Медицинския университет в София и издател на медиите "Клуб Z". Наградата му бе връчена от Божидар Лукарски, министър на икономиката в оставка и Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка и миналогодишен носител на приза "Мисис Икономика".

Женският вариант на наградата - "Мисис Икономика" отиде при Светла Лесова, изпълнителен директор на "Монделийз България". Номинирани бяха и:

Цветелина Николова, директор на избата "Катаржина Естейт";

Милена Драгийска-Денчева, изпълнителен директор на търговската верига "Лидл България";

Дарина Стоянова, изпълнителен директор на "Престиж-96", фабриката за вафли, сухи пасти и др. сладки изделия;

В категория "Финанси и застраховане" престижната награда спечели Петър Андронов, главен изпълнителен директор на Сибанк. А приз за цялостен принос за развитието на банковото дело получи Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка.

Цветелина Бориславова взе награда за цялостен принос в развитието на банковото дело. До нея са: Стоян Ставрев ("Българска консултантска организация"), Пламен Бобоков ("Приста ойл"), Огнян Донев ("Софарма") и Светла Лесова ("Монделийз").

В категория "Индустрия" отличието заслужи Пламен Бобоков, председател на Съвета на директорите на "Приста ойл холдинг". Той прие наградата и заяви, че ще си я подели със своя брат Атанас, който "тази година има по-големи заслуги за развитие на холдинга". Номинирани бяха и:

Андон Тушев, управител на "ТАЛ Инженеринг";

Тим Курт, изп. директор и вицепрезидент на "Аурубис България";

Мая Атанасова, директор "Човешки ресурси" в "Девня цимент;

Иван Иванов, финансов директор в "Готмар"

Чаатай Пийадеджи, прокурист на "Кастамону България".