Ген. Леонид Решетников лъже за разговора си с Корнелия Нинова по повод кандидатурата на Румен Радев за президент. Това заяви самата Нинова в ефира на бТВ тази сутрин, като отбеляза:

"Как на 28 август аз съм се консултирала за кандидат, който не познавам, и който вече е издигнат на 2-ри август?"

Тя добави, че е разговаряла с Решетников, шеф на Института за стратегически изследвания към президента на Русия, но не са обсъждали въобще Радев, говорили са за общата политическа обстановка. Двамата разменили реплики, тя не помни точно къде, в обща компания.

"Изобщо, като правят компромати, поне да ги изпипват като хората, датите да си сверяват. Ген. Радев не е съгласуван с никого, и ще бъде достоен държавен глава", отбеляза лидерката на БСП.

Тя обяви, че победата на генерала на президентските избори е комплексна, но ключова роля играе и БСП и не е коректно да се казва, че социалистите се "пришиват" към успеха на Радев.

"Това е победа на БСП, благодарение на качествата на генерала, а и народът преодоля отвращението си към политическата система", добави тя.

Според нея в момента столетницата има 20-21% подкрепа, и планират да я увеличат до евентуален предсрочен вот.

Нинова заяви и че партията ще стои зад Радев, ако му се наложи да прави служебен кабинет, но категорично няма да му предлагат министри за такъв. Тя даде  за пример съдебната реформа като тема, в която имат различна позиция с новоизбрания президент.

"Ген. Радев според мен няма да промени пътя на България", заяви тя по повод обвиненията на външния министър в оставка Даниел Митов, че Радев нарежда България до Северна Корея с позицията си за Крим. "Какви са тия, сега, и то от човек, който няколко пъти предаде националния интерес на България - с Кристалина Георгиева и Ирина Бокова и СЕТА", реагира пренебрежително соцлидерката, визирайки Митов.

Нинова обяви, че БСП са за смесена изборна система, въпреки че преди референдума са били против мажоритарното гласуване. Сега ще подкрепят частично мажоритарен вот, но и много хора не са го подкрепили, отбеляза тя. На въпрос дали това ще стане за следващите избори, тя изтъкна препоръката на Венецианската комисия да не се променя изборния закон поне в годината преди вота, и отбеляза, че не е ясно дали времето ще позволи подобни промени.