Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е оценил високо Пакистан, традиционно проблемен съюзник на САЩ, твърди официално изявление от Исламабад. Тръмп е разговарял по телефона с премиера на страната Наваз Шариф, разказва в. "Гардиън".

"Вашата държава е прекрасна, предлага страхотни възможности. Пакистанците са сред най-интелигентните хора. С удоволствие ще ви посетя", казал Тръмп в разговора.

Както и другите разговори на бизнесмена-президент, и за този не бе съобщена и дума на американските медии.

Последно Джордж Буш-младши бе на посещение в страната преди десетилетие, проведено под изключително тежки мерки за сигурност. Страната е една от малкото в региона с ядрено оръжие.

Тръмп е изказал и множество похвали към самия премиер Шариф:

"Докато говоря с вашия министър-председател, имам чувството, че говоря с някой, който познавам отдавна. Той е страхотен човек."

Едва ли обаче репликите на Тръмп са абсолютно точни. Някои от фразите в съобщението звучат в стила на пакистанския английски, или дори този на самия премиер Шариф, с чийто изказ в английски често се шегуват.

Отношенията между двете държави са проблеми от години. Администрацията на Обама имаше проблеми с това, че правителството укриваше афганистански талибани и мрежата "Хаккани", две групи, които са използвали Пакистан като база за атаки над САЩ и войници на НАТО в Афганистан в последните 15 години. 

В момента САЩ иска освобождаването на доктор Шакил Африди, който помогна на ЦРУ да открие Осама бин Ладен, двете държави спорят и за финансова сделка, която би позволила на Исламабад да купи американски изтребители F16.

Тръмп предлага услугите си да помогне за разрешаването на всякакви проблеми от този тип, пише още в съобщението.