Разгорещена дискусия в пленарната зала предизвика текстът от бюджета, в който са разписани разходите за Министерството на културата. Депутатите не приеха предложение да се отпуснат 2 млн. лв. за изграждането на мемориален комплекс и музей на жертвите на тоталитаризма на остров Персин. На този остров през 1949 г. е открит първият концентрационен лагер в България, в който за десет години намират смъртта си стотици политзатворници.

"27 години се лъжат хората, че пари за такъв проект ще бъдат дадени", заяви Найден Зеленогорски, който бе вносител на предложението.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев добави, че България е единствената страна в източния блок, в която няма място за поклонение пред паметта на репресираните.

"При това гласуване ще видим колко са истинските демократи в този парламент и на колко в мозъците им са татуирани петолъчки", заяви Андреев.

Янаки Стоилов от БСП припомни, че вчера не е одобрена същата сума за 180-ата годишнина от рождението на Васил Левски.

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова изтъкна, че парите за култура през следващата година ще са със 16 млн. лв. повече, което е ръст от 20%.

"Всички искат повече пари, но не можем да удовлетворим всички на макс", обобщи Стоянова.

В отговор Славчо Атанасов от Патриотичния фронт обяви, че председателят на бюджетната комисия използва теорията на Гьобелс, че една лъжа, повторена 100 пъти, става истина. Той посочи, че реално няма увеличение на парите за култура, защото министерството има 11 млн. лв. дефицит. Колегата му Димитър Байрактаров пък допълни, че парите в повече няма да стигнат дори за индексиране на заплатите и плащане на водата на читалищата. Стоянова им отговори, че двамата в популистки стил веят байраци, а Гьобелсовата пропаганда е техен приоритет.

В крайна сметка с 37 гласа "за", 21 "против" и 54 "въздържал се", предложението, за отпускане на 2 млн. лева за мемориален комплекс на остров Персин, не беше прието.