Създаването на специална комисия за борба с опитите на Русия да влияе на гражданите и правителствата на демократичните държави бе предложено и гласувано в Камарата на представителите на САЩ, предаде Би Би Си.

Стъпката е напълно в разрез с обявените обещания на новоизбрания президент Доналд Тръмп да подобрява отношенията с Кремъл, коментираха журналисти. 

"Русия манипулира средствата за масова информация и финансира свои агенти, които да оказват скрито влияние на много народи и правителства", е записано в документа, който е от 93 страници. Парламентаристите го приеха с 390 гласа "за" и само 30 "против".

Комисията ще противодейства на "политиката на Русия, целяща оказването на прикрито влияние, ще разобличава лъжливите информации, ще следи за платени агенти, нарушаването на човешките права, тероризъм и убийства, осъществявани от тайните служби или политическия елит на Русия и техните подставени лица", става ясно още от приетия законопроект.

Предлагат се и мерки за противодействие на терористичните действия в Ирак, Сирия и Северна Африка, както и в киберпространството и Космоса.

За изпълнение на целите на разузнаването на САЩ се отделят над 70 милиарда долара за 2017 година.

Горната камара на Конгреса - Сенатът на САЩ, ще разгледа и гласува законопроекта до края на годината, след което той ще бъде предаден за подпис от президента.

Същевременно сенаторите призоваха Барак Обама да публикува сведенията, които има Белия дом, засягащи "руското правителство и американските избори". Обръщението към президента е било прието на 29 ноември, но става известно днес. 

"Предполагаме, че съществува допълнителна информация, засягаща руското правителство и изборите за президент в САЩ, която трябва да бъде разсекретена и предоставена на обществеността. Детайлите ще уточним по канален ред", се сочи в посланието.

Документът е бил изработен от шестима сенатори демократи и един независим. Всички те са от Комисията по разузнаването на Конгреса.