Последно: и през 2017 г. партиите ще получават субсидия от 11 лв. на глас годишно. Сумата беше същата и в бюджета за 2016 г., когато беше символично намалена с 1 лв. в сравнение с 2015 г.

Депутатите гласуваха предложението на правителството и управляващото мнозинство за партийните пари въпреки резултата от референдума, поискан от Слави Трифонов, при който мнозинството гласували се обявиха за 1 лв. на глас. Гласуването днес се случи въпреки заявките на ГЕРБ и лично на премиера в оставка Бойко Борисов не само да се съобразят с допитването, но дори да предложат "нула лева" за партиите. 

В крайна сметка само един депутат от ГЕРБ подкрепи идеята на депутатите от Гражданския съвет на РБ Мартин Димитров и Петър Славов субсидията да остане 11 лв. на глас, но да се въведе "таван" - една формация да не може да получава повече от 1 600 000 лв. годишно. 

Славов първи разясни предложението от трибуната, като обясни, че целта на партийните субсидии не е да се финансират всякакви странични дейности, а партиите да могат да се издържат и да се явяват на избори. Затова и предлаганият максимум на годишната субсидия е съобразен с органиченията в Изборния кодекс колко пари могат да бъдат законно инвестирани в кампания, става ясно от думите на депутата.

Славов заяви, че той и Димитров имат и предложение за поправка в Закона за политическите партии, с която да се фиксират парите от субсидията, вместо да се премат всяка година в бюджета. И това предложение по-късно не бе прието.

"Идеята партиите да имат субсидия е не да си открият банкова сметка и да ги държат на влог, парите да се ползват за коли, пътувания в чужбина и всякакви други дейности, които нямат пряко отношение към партийната работа", заяви и Мартин Димитров. И добави: "Отваряме дебатите за тавана. Можете да ни кажете, че този таван, който предлагаме, е нисък или висок. Но таван трябва да има. А ако на другите избори гласуват 6 милиона избиратели... Колко пари ще се дадат за субсидии тогава, това адекватно ли е, защото хипотетично може да се случи".

Никой от останалите депутати не се включи в дискусията - нито с изказване, нито с реплика на някои от двамата избраници. Гласуването обаче показа, че всички извън Реформаторския блок предпочитат 11 лв. субсидия на глас без таван. Депутатите от ГЕРБ гласуваха поравно "против" и "въздържал се" - съответно 34 и 35 гласа. Само един избраник от партията на Бойко Борисов подкрепи предложението на Димитров и Славов. 

По-късно председателката на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова защити отказа да се въведе таван на партийните субдисии. Тя заяви, че нито една от партиите в парламента не е предложила по-малко пари на глас годишно. Не стана ясно защо самите ГЕРБ не са отправили подобно предложение. Стоянова уточни още, че всички въпроси от предложения референдум тепърва ще се обсъждат и ще се решава как и дали да бъдат претворени в законодателството. "Таванът" от 1 600 000 лв. за партия годишно, предложен от Димитров и Славов тя коментира с думите:

"Вероятно са смятали колко да е този таван според собствените си възможности да изкарат гласове..."