"Русия разглежда създаването на глобалната система за противоракетна отбрана на САЩ като заплаха за своята национална сигурност и си запазва правото да приеме адекватни ответни мерки."

Това се казва в новата концепция за външната политика на Руската федерация, утвърдена от президента Владимир Путин. Указът е подписан вчера, а документът е публикуван днес в Официалния интернет портал за правна информация.

Предишната концепция, утвърдена през 2013 г., губи силата си.

"Руската федерация изхожда от това, че преговорите за по-нататъшно съкращаване на стратегическите нападателни въоръжения са възможни само със зачитане на всички без изключения фактори, влиящи върху глобалната стратегическа стабилност", е записано още в текста.

Москва ще изгражда отношенията си с НАТО в зависимост от степента на готовност на алианса към равноправно партньорство. Русия продължава да се отнася отрицателно към разширяването на пакта и приближаването на военната му инфраструктура към нейните граници.

В документа се съдържат обвинения към Запада, че се опитва да наложи своята гледна точка на останалия свят. Това било особено опасно на фона на международната нестабилност.

Увеличава се ролята на фактора сила в международните отношения, смятат авторите на концепцията. Същевременно обаче рискът от мащабни войни, включително ядрена, не е висок.

Русия ще се бори срещу военните намеси, нарушаващи суверенитета на държавите. Тя смята да не допуска такива интервенции.