Началникът на отбраната ген. Константин Попов е подал рапорт за освобождаване от длъжност, съобщиха от военното министерство.

Като причина за решението си той е посочил навършване на години за пенсия.

Агенция "Фокус" обаче твърди, че Попов е пожелал да се оттегли, тъй като в продължение на години е бил пряк началник на новоизбрания президент Румен Радев. Така той ще даде възможност на новия държавен глава сам да определи най-висшия военен, с когото да работи по време на мандата си.

Попов трябваше да остане на поста си до 2020 г., когато изтича 4-годишният му мандат. Той встъпи в длъжност в началото на февруари, когато смени вицеадмирал Румен Николов, който също навърши пределната за длъжността възраст.

По закон назначението на началника на отбраната става по предложение на правителството с президентски указ с четиригодишен мандат.

Заместниците на Попов – ген.-майор Пламен Атанасов и вицеадмирал Емил Ефтимов - остават на постовете си.

Военният министър Николай Ненчев каза пред журналисти, че е очаквал рапорта за освобождаване от длъжност на ген. Попов.

На въпрос дали ген. Попов си тръгва заради Румен Радев, Ненчев отговори утвърдително: "Да, заради Румен Радев." "Това е морален акт, високо го оценявам", добави Ненчев. И похвали ген. Попов за професионализма му.

Неприемливи и неподходящи са мотивите и обясненията за оставката на началника на отбраната генерал Константин Попов, смятат от БСП.

Поведението му е несъвместимо с отговорностите на човек, заемащ най-високата като длъжност и звание позиция в българската армия. Действията му са в разрез с неутралността, която трябва да съблюдава по закон един началник на отбраната, коментират социалистите. Те обаче не виждат основания за тревога, доколкото неговата оставка няма да поведе до сътресение в Българската армия и въоръжените сили на страната.

Ако президентът Росен Плевнелиев приема оставката, изборът на нов началник на отбраната се очаква да бъде направен от следващото редовно правителство, като ще се търси консенсус с новия държавен глава Румен Радев.

Според действащото неписано правило сега е ред на генерал от Сухопътни войски да заеме най-висшия военен пост.