Кой ще влезе в двореца „Хофбург“ във Виена като президент на Австрия? Това решават избирателите в неделя, 4 декември. За пореден път тази година - след вота и последвалия на 22 май балотаж.

Като край на една мръсна предизборна кампания може да се оприличи последният телевизионен дуел в четвъртък вечер между двамата кандидати – независимият и подкрепян от „зелените“ Александер Ван дер Белен (72 г.) и крайният националист от Партията на свободата Норберт Хофер (45 г).

Но да се върнем към изхода от балотажа на 22 май. Тогава първо ликуваше Хофер. При преброяването на 4,5 милиона бюлетини от урните той печелеше с 51,9 на сто. Вота обаче обърнаха гласовете, подадени чрез писма – 700 000. Така Ван дер Белен събра 50,3 на сто подкрепа срещу 49,7 на сто за Хофер. Или разлика от едва 30 000 гласа.

Тогава Хофер призна поражението си, но бързо се отметна. Установено бе, че някои от пликовете с бюлетини, изпратени по пощата, са били отворени по-рано от предвиденото в процедурата. Макар да липсваха обвинения в манипулация, нарушаването на изборна процедура е повод за обявяване на вота за недействителен, както и стана.

Последва нова жестока предизборна битка с кулминация на 1 декември при последния тв дуел между Ван дер Белен и Хофер. Това беше по-скоро боксов мач с крошета. Те нямаха и друг избор - всичко беше казано по време на дългата предизборна кампания. Остана им опитът взаимно да се очернят – най-мръсният дуел, на който австрийските избиратели някога са били свидетели.

Ясно беше, че и двамата предварително се бяха подготвили за нанасяне на удари. Хофер беше донесъл цяла папка с компрометиращи материали. Ван дер Белен ги нарече “политическа археология”, след като противникът му извади цитати с 10-годишна давност.

Още в предизборната битка Хофер нарече бащата на Ван дер Белен “нацист”. По време на тв дебата синът показа снимка на родителя си, описа го като изключителна личност. С повдигането на темата за нацизма Хофер си вкара автогол – мнозина австрийци го клеймят като неонацист, което Ван дер Белен припомни.

Вместо да опита да привлече традиционни избиратели на социалдемократите и консерваторите, Хофер предпочете грубите нападки срещу политическия си противник. Той нарече Ван дер Белен “комунист”, обвини го в тесни връзки с Фидел Кастро (починал преди седмица), нарече го и шпионин на Съветския съюз и социалистическия лагер – по комунистически времена издавал военни секрети и детайли за въоръжаването на Запада.

Историята е с 15-годишна давност. През 2001 г. се появиха подобни обвинения, води се следствие, но в крайна сметка и австрийските спецслужби, и вътрешното министерство опровергаха информацията и оневиниха Ван дер Белен.

Когато по време на тв дебата Хофер отново го обвини в шпионаж, той заяви:

“Това е най-долното, което съм чувал и преживял.”

Нервите му обаче не издържаха, когато Хофер се опита да се представи като привърженик на Европейския съюз:

“Това преля чашата!”

Ван дер Белен извади от папката си снимка – Хофер целува ръка на крайната националистка и лидерка на френския Национален фронт Марин льо Пен, и каза:

“Вие никога не сте мислили доброто на ЕС, Партията на свободата винаги е подклаждала настроения срещу Европа.”

“Това е нагла лъжа”, каза в познатия си стил Хофер. Но истината е всеизвестна.

От екрана Ван дер Белен призова австрийците:

“Нека да не си играем с огъня! Австрия трябва да е надежден партньор на Европейския съюз.”

Извън нападките и двамата кандидати за президент на Австрия не подминаха политически теми.

Накратко – Хофер, както и всички националисти в Европа, по знайни причини се обяви за вдигане на санкциите срещу Русия. От наказателните мерки страдали австрийските животновъди поради главоломно падналите цени на млякото. Причина бил спреният износ за Русия.

Хофер предложи и да се отнема гражданство на австрийци, станали ислямисти и преминали на страната на “Даеш” („Ислямска държава“). Тук Ван дер Белен контрира – виновните трябва да понесат наказание в съответствие със закона, но попита Хофер  дали трябва да се отнема граждантство и на всички осъдени престъпници:

“Гражданството е особено благо. Дори един убиец не го губи.”

Хофер изрази остра позиция и по друг важен въпрос – евроинтеграцията. Ако ЕС се превърне в централизирана държава или приеме Турция за своя членка, той като президент щял да обяви референдум за Öxit (Австрия на немски е Österreich) – излизане на страната от ЕС.

Обратно – Ван дер Белен категорично се обяви за оставането на Австрия в ЕС, също за повече социална сигурност, както и за диалог при международните отношения, където като необвързана в блокове Австрия би могла да играе ролята на посредник.

Кой ще спечели президентския вот – умереният Александер Ван дер Белен или крайният националист Нобрерт Хофер? Това ще стане ясно в неделя вечер или най-късно в понеделник. Според последните прогнози засега няма ясен победител.